Oldalak

2010. március 3., szerda

Lángos receptek

Mákos krumplilángos
Hozzávalók: 350 g főtt, áttört burgonya, 50 g olvasztott vaj, 150 g sima liszt, só, szilvalekvár, 100 g porcukor, 100 g mák.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, és a liszttel jól összegyúrjuk. A sima tésztából a liszttel meghintett gyúródeszkán hengert sodrunk, és egyforma darabokra vágjuk. Minden darabból egy-egy lángost formálunk, és a tűzhely forró lapján vagy a villanyfőző lapján mind-két felét megsütjük. A megsült lángosokat megkenjük olvasztott vajjal és szilvalekvárral, megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral és összegöngyöljük. Úgy is tálalhatjuk, hogy a mákot meg a porcukrot a lángosok tetejére szórjuk.
Nagyanyám lángosa
Mintegy 60 dkg kenyértészta maradék (illetve amennyit sikerül kilopni belőle), 10-12 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 10 dkg disznózsír, csipetnyi só.
A kenyértésztából lángosokat formálok és a kemencében (szárazon) megsütöm. Mikor szép sárgás-barnára sült sózom és beecsetelem a fokhagymás tejföllel.
Forrón tálalom.
Fokhagymás tejföl
A zsírt megolvasztom, majd belekeverem a tejfölt és az átpréselt fokhagymákat. Melegen tartom.
Palóc lángos
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg főtt burgonya, 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, kb. 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, a sütéshez olaj.
A főtt burgonyát áttörjük. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk. Az áttört burgonyát a liszttel, sóval és a tejben megfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. A juhtúrót a tejföllel simára keverjük. A megkelt tésztából tenyérnyi darabokat szakítunk, ellapítjuk. Juhtúróval megkenjük, kettéhajtjuk, a széleit összenyomjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. , az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: