Oldalak

2010. március 23., kedd

Hitel ügylet 2.

Mit finanszíroz mivel?
Sok gazdálkodó nem pontosan méri fel azt, hogy milyen módon kívánja biztosítani a finanszírozás hátterét, vagyis azt, hogy amit vásárol a hitelből az rövid vagy hosszabb távon fogja a vállalkozását szolgálni, és ily módon rövid, vagy hosszabb idő alatt tehető pénzzé, vagy vehető ki belőle a jövedelem.

Ha így Ön a készletei finanszírozására, vagy a szállítói tartozásai kiegyenlítéséra kíván hitelt felvenni, akkor -ezek rövidtávú jellege miatt- gondolkodjon rövidlejáratú hitelekben, gyors futamidőben, 1 éven belüli visszafizetéssel.

Ha viszont egy nagyobb gépberuházásra, ingatlan vásárlásra, vagy egy új termék kikísérletezésére és piacra dobására szükséges Önnek a pluszpénz, akkor mindenképpen gondolkodjon hosszú lejáratú hitelben. Olyan idegen forrásban, ami 1 éven túl fizetendő vissza.

Ha ezt az ún. illeszkedési elvet nem követi, akkor könnyen előfordulhat, hogy Ön eladósodik. Ha ugyanis a rövidlejáratú hiteleit gyorsabban kell visszafizetnie, mint ahogy azt az eszközberuházása megtermeli, akkor idő előtt elfogy a pénze.

Ha pedig fordítva teszi, vagyis egy hosszú lejáratú hitellel gyorsan forgó eszközöket, készleteket finanszíroz, akkor nem fejlődik eléggé a vállalkozása, azt a pénzt ugyanis betehetné valami "nagyobb alkotásba", "nemesebb célra", ami idővel magasabb hozamot biztosít, és így jobban megéri.

Nincsenek megjegyzések: