Oldalak

2010. március 17., szerda

PTI tájékoztató '10.02.23

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő 3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-784-897 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu 

Heti Online Hírlevél 

Tartalom 

Március 12-ig lehet a munkahelyteremtő pályázatokat benyújtani Biztosítások adókedvezménye Egyéni vállalkozó termőföld értékesítése Márciustól tovább szigorodik a jelzáloghitelezés Vagyonadó: közeleg az első bevallási határidő  

Március 12-ig lehet a munkahelyteremtő pályázatokat benyújtani Munkahelyteremtésre a pályázatokat március 12-ig fogadják be a beruházás helye szerinti regionális munkaügyi központok. A pályázaton való részvétellel, a pályázat elkészítésével kapcsolatban az illetékes munkaügyi központ pályázati referense ad tájékoztatást. Az MPA-2010-1, illetve MPA-2010-2 pályázatok részletes feltételei a Pályázatok cím alatt olvashatók. A munkaügyi központok címe, telefonszáma az útmutató 1. sz. mellékletében olvasható. A munkahelyteremtő beruházások támogatására a Szociális és Munkaügyi Minisztérium másfél milliárd forint keretösszeget fordít, ebből 1400 munkahely teremthető. Külön pályázatot lehet benyújtani információ-technológiai (IT) tevékenységek munkahelyteremtő beruházásaira, amelyre a szaktárca 200 millió forintot fordít, ez 250 új munkahelyet eredményez majd. Forrás: www.szmm.gov.hu  

Biztosítások adókedvezménye Bár az összevont adókedvezmény részét képező biztosítás kedvezményét a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény (Krtv.) 186. § 8. pontja 2010. január 1-jétől hatályon kívül helyezte, a biztosítási szerződéssel rendelkező magánszemélyeknek figyelemmel kell lenniük az átmeneti rendelkezésekre is. Ugyanis az előző mondatban jelzett törvény 206. § (8) bekezdése szerint, ha a magánszemély 2010. január 1-jétől gyakorolja a biztosítással összefüggésben a rendelkezési jogát (például megszünteti, értékesíti vagy lényeges tartalmában módosítja a biztosítási szerződést), akkor a 2009. december 31-én hatályos szabályok szerinti szankciókra számíthat. Tehát, ha a magánszemély az Szja törvény 7. számú mellékletének 2009. december 31-én hatályos szabályai szerint a rendelkezési jogát 2010-ben vagy későbbi időpontban gyakorolja, akkor az igénybe vett kedvezmény 20 százalékkal növelt összegét – 2009. adóévre vonatkozó adókedvezmény esetén például a kedvezmény alapjának 36 százalékát – az adóbevallásában be kell vallania, valamint az adóbevallás benyújtására előírt határidőig meg kell fizetnie. A fenti kötelezettség nem terheli a magánszemélyt azon összeg tekintetében, amelynek a kedvezmény alapjául szolgáló befizetés évének utolsó napjától számított három év a rendelkezési jog gyakorlásáig már eltelt.  

Egyéni vállalkozó termőföld értékesítése Amennyiben az egyéni vállalkozó termőföldet kizárólag üzleti célú tárgyi eszközként hasznosított (azon gazdálkodott), akkor a termőföld átruházásából származó ellenérték egyéni vállalkozásból származó bevételnek minősül. Ilyen esetben - mivel az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszközről van szó – a nyilvántartásba vett beruházási költség egy összegben elszámolható az értékesítéskor a bevétellel szemben. A beruházási költség a törvény szerinti költségként elismert, igazolt, a tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezés napjáig felmerült, az előírt nyilvántartásban feltüntetett beszerzési árból és egyéb kiadásokból áll. Termőföld esetében a beszerzési ár a megszerzésre fordított összeg, amely örökölt termőföld esetében az illeték megállapításánál figyelembe vett, a hagyatéki teherrel (pl. hiteltartozással) nem csökkentett értéket jelenti. Felmerült egyéb kiadás lehet különösen az üzembe helyezés napjáig (a hasznosítás kezdetéig) felmerült, a termőföld megszerzésével összefüggő hitel kamata, a megszerzéssel összefüggő ügyvédi költség, öröklés esetén a hagyatéki eljárási költség, az illeték. (Az üzembe helyezés után megfizetett, költségként egyébként is elszámolt kamat nem része a beszerzési árnak.) Történelmi bázisjogosultság értékesítése, hasznosítása Az Szja-törvény a történelmi bázis jogosultság fogalmát - amely egyébként a 37/2009 (IV.3) FVM rendelet 1.§ (6) bekezdésében foglaltak szerint mezőgazdasági vagyoni értékű jognak minősül - az értelmező rendelkezések között a vagyoni értékű jogként nem nevesíti [Szja-törvény 3.§ (31) pont], e jog értékesítéséből, ideiglenes átengedéséből származó bevételt egyéni vállalkozásból származó bevételnek kell tekinteni.

 Márciustól tovább szigorodik a jelzálog hitelezés Az utóbbi másfél évben jelentős változások indultak el a lakossági hitelezési piacon. Egyrészt az ügyfelek sokkal bizalmatlanabbak, óvatosabbak és tudatosabbak lettek, másrészt az átláthatatlan banki, finanszírozói magatartást, üzletpolitikát és a hitelközvetítők tevékenységét a törvényhozó jogszabályokkal igyekszik a tisztességes piaci verseny irányába terelni. Az új jogszabályok alkalmazásával egyrészt tovább szigorodnak a hitelhez jutás feltételei, másrészt a törvényhozó olyan normarendszer kialakítását kezdte meg, amely a fogyasztók számára - amennyiben ezt ismerik - már most mankó lehet egy hiteligénylési folyamat során: mit várhatnak el a hitelezőktől, azok képviselőitől és a hitelközvetítő irodák munkatársaitól. Változások 2010. március 01-től Márciustól a lakossági ügyfelek 20-40 százalékos önerő mellett juthatnak lakásvásárlási hitelhez, lízinghez, ha nem tudnak plusz ingatlant bevonni fedezetként. A gépjármű-hiteleknél 25-55 százalékos önerőt kell biztosítania a vásárlónak, a kölcsön futamideje legfeljebb 84 hónap lehet. Az ügyfeleknek viszont lehetőségük nyílik majd arra, hogy 14 napon belül indoklás nélkül elálljanak a hitelszerződésüktől, és a hitelek előtörlesztési díjainak mértékét is pontos szabályok rögzítik majd.  

Vagyonadó: közeleg az első bevallási határidő Közeledik a vagyonadó első bevallási és befizetési határideje: az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak ugyanis február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük a vagyonadót, amely az Alkotmánybíróság határozata nyomán már csak a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli. A magánszemélyeknek szja bevallásukkal egyidejűleg, 2010. május 20-ig, a nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal kell bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük. Kivételt képeznek azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallás benyújtási határidejétől függetlenül, 2010. május 31-ig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk. A bevallást elektronikusan és postai úton is meg lehet tenni, a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak azonban a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ez utóbbi esetben a nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni, vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz. A nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz. A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni, az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig. A magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is fizethetnek, a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik fizetési kötelezettségüket. Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével. Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: