Oldalak

2010. március 23., kedd

Pénzügyi tervezés

Fontos fogalmak pénzügyi tervezéshez

Van néhány olyan dolog, amivel érdemes tisztában lenned. Ezek a fogalmak nagyon fontosak és fontos, hogy mindenki megértse, aki szeretne jobb anyagi helyzetbe kerülni. Igazából ez minden egyénnek érdeke, de megkockáztatom, hogy talán a gazdaságnak is érdeke. Mégis azt tapasztalom, hogy nagyon kevesen vannak tisztában ezekkel a fogalmakkal és nagyon kevés helyen tanítják ezeket. Én ha lehetne kötelező tárggyá tenném a középoktatásban.
Nem kell aggódni, ezek a fogalmak igazából roppant egyszerűek, nem kell hozzá könyvelői végzettség. Mégis egy kicsit a könyveléshez kapcsolható.
Az első két ilyen fogalom, az eszközök és források. Van ezeknek gyönyörű definíciója, amit az értelmező kéziszótár megad. A wikipediában is találunk számviteli meghatározást. Viszont, ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, akkor

eszköz az, amiből nekünk bevételünk származik.

Ehhez kapcsolódik a másik fogalom, ami ennek pont az ellentéte a forrás. Ezt is definiálja az értelmező kéziszótár és a wikipedia egyaránt. Szerintem erre is lehet egyszerű meghatározást adni, mégpedig

forrás az, ami nekünk kiadás.

Eszköz lehet pl. valamilyen befektetés, megtakarítás, kiadott ingatlan vagy ingóság, általunk nyújtott kölcsön vagy akár tudás. Ám tudni kell, hogy egy esetleges betegség vagy baleset során a tudás nem biztos, hogy tud bevételt termelni, míg a többi igen.
Forrás lehet egy általunk felvett jelzáloghitel, autóhitel, hitelkártya, vagy olyan luxuscikkek, amik költséggel, adókkal járnak.
Ha valaki tudatosan szeretne jobb anyagi helyzetbe kerülni, akkor elengedhetetlen, hogy az eszközeiről és forrásairól folyamatosan pontos kimutatást készítsen. Balogh József és Fülöp Zoltán írtak egy tananyagnak szánt könyvet, mely a Gazdálkodj tudatosan címet kapta. Ebben nagyon sok hasznos dolgot írnak, ha valaki meg tudja szerezni, mindenképpen olvassa el. Ott találtam egy nagyon jó, napi kiadást regisztráló táblázatot, amit kicsit tovább gondoltam, én ezt használom.
Azáltal, hogy nyilvántartod a kiadásaid, bevételeid, eszközeid és forrásaid, már megtetted az első legfontosabb lépést a tudatos gazdagodás irányába. Enélkül ugyanis nem tudod megfelelően irányítani a készpénz áramlásod.
A következő két fogalom megértése azért is nagyon fontos, hogy megértsd, miért szükséges akár kevésnek tűnő pénzzel is elkezdeni a megtakarítást. Itt ugyan két matematikai fogalom következik, de mégis ezek nélkül nem látod át a teljes képet. Ezek segítségével tudjuk ugyanis kiszámolni, hogy egy-egy félretett összegtől milyen eredményt várhatunk.
A kamatos kamat a világ egyik legnagyobb csodája szerintem. A nagyszerűsége abban rejlik, hogy ha elhelyezünk egy összeget egy számlán, melynek infláció feletti hozama van, akkor gyakorlatilag a pénz termel nekünk pénzt, azaz a pénz dolgozik nekünk és nem mi a pénzért. Kamatos kamat képletének segítségével bármikor könnyedén kiszámíthatjuk, hogy adott hozam mellett elhelyezett fix összeg a lejáratkor hány forintot fog érni.
A képlet:
PV = T x (1+k)^n
ahol
PV = jövő érték, vagyis mennyi pénzünk lesz
T = tőke, a befektetett összegünk
k = hozam, tizedes törtben
n = évek száma
Tehát a jövő érték egyenlő egy plusz kamatláb (tizedes formában) az n-ediken szorozva a tőkével.
Lássunk egy példát:
Jelenleg van 1.000.000 Ft megtakarított pénzünk az egyszerűség kedvéért. Ezt elhelyezzük egy megtakarításba, ahol átlagosan évi 10% hozammal számolunk 20 évre. Ekkor
PV = 1.000.000 x (1+0,1)^20
PV = 6.727.500,-
Tehát 20 év múlva az egymillió forintunkból 6.727.500 Ft lesz, azaz fialt több mint ötmillió forintot anélkül, hogy bármit tennünk kellett volna érte.
Kamatos kamatot kapunk többek közt az egyszeri díjas megtakarításokban, melyek kiválasztásánál fontos, hogy minden szempontot mérlegeljünk, mint a megtakarítás hossza években, a költségek, szükség van-e hozzá biztosításra és ha igen milyenekre. Ebben segíthetek Neked az ingyenes elemzés és tanácsadás során.
A kamatos kamat unokatestvére az esedékes annuitás. Sokaknak idegenül hangozhat a neve, ám valószínűleg már nagyon sokan találkoztak vele. Ez az, amikor havonta félreteszünk egy összeget néhány évig és a végén a hozamaival együtt megkapjuk.
A képlet:
PV = T x [(1+k)^n-1] x (1+k) / k
ahol a betűk ugyanazt jelentik, mint a kamatos kamatnál, kivéve T = éves befizetés.
Lássunk egy példát erre is:
Havi szinten 3.000 Ft-ot szánunk arra, hogy felkészüljünk a nyugdíjas éveinkre, amit 40 év múlva tervezünk elérni. A hozam átlagosan évente 10%. Ekkor
PV = 36.000 x [(1+0,1)^40-1] x (1+0,1) / 0,1
PV = 17.526.665,-
A megdöbbentő ebben az, hogy minél hamarabb kezdünk el gondoskodni, annál kevesebb pénzre van szükség. A fent említett könyvben van az a példa, hogyha a gyermekünk születése napjától félreteszünk minden hónapban 1.000 Ft-ot, majd a 18. évétől ő ugyanúgy folytatja, akkor a 60. születésnapján 40 millió forint fog rendelkezésére állni, éves 10% hozamot feltételezve. Aki nem hiszi számoljon utána. Ennyit számít az, hogy mikor kezd az ember félretenni!
Tipikusan ilyen termékek a havi díjas megtakarítások, nyugdíjprogramok, gyermek program, tőkefelhalmozás. Ezeknél úgyszintén nagyon oda kell figyelni, hogy melyik terméket válasszuk, mert az igények alapján más-más termék lesz a legoptimálisabb. Ebben segíthetek Neked az ingyenes elemzés és tanácsadás során.
Neked eszközeid vagy forrásaid vannak inkább?
Független allfinanz pénzügyi tanácsadó. Bank, biztosítás, nyugdíj, lakás előtakarékosság, gyermek jövője, költség csökkentés. Tel.: +36 (30) 236-7118

Nincsenek megjegyzések: