Oldalak

2010. március 17., szerda

PTI tájékoztató '10.01.06

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-784-897 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu
Heti Online Hírlevél

Tartalom
Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010
Január 31-ig lehet kérni munkáltatói adómegállapítást
Változások január 1-jétől
APEH üzemanyagárak 2010 januárra
Használt autó az Unióból 100103

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010
2010 január 1-től hatályos az egyéni vállalkozókról szóló új törvény. Hogyan érinti ez a már működő egyéni vállalkozókat? Egyéni vállalkozók, egyéni cégek és tagjaik adó- és járulékfizetési szabályai 2010-ben. Adózási esettanulmány az egyéni vállalkozó egyéni cég alapítása miatti megszűnéséről. Most még 30% kedvezménnyel rendelhető! És további kedvezmények. Előrendelés: info@onadozo.hu

Most 30% kedvezménnyel, 4.030,-Ft-ért rendelheti meg az Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve című kiadványt, amelynek megrendelés esetén az alábbi kiadványok árából még további 50% kedvezményt adunk január 20-ig:

- Könyvelői felelősség kézikönyve + CD 9.900,-Ft helyett 4.900,-Ft + 600,-Ft postaköltség.

- Egyszeres könyvvitel a gyakorlatban 9.900,-Ft helyett 4.900,-Ft + 600,-Ft postaköltség.

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Szerző: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértő, az Önadózó - az adózók lapja főszekesztője

Formátum: hagyományos nyomdai előállítású könyv
Terjedelem: kb. 280 oldal
Kiadó: Adónet.hu Zrt.
Várható megjelenés: 2010 január 20.
Ára: 5.500,-Ft (4.900,Ft + 600,-Ft szállítási költség) 2010 január 20-tól, de
30% kedvezmény most!

Az info@onadozo.hu e-mail címre elküldött azonnali előrendeléssel 30% kedvezményt adunk, így 3.430,-Ft + 600,-Ft szállítási költség összesen 4.030,-Ft ellenében juthat hozzá, - a kedvezmény mértéke 1.470,-Ft.

Január 31-ig lehet kérni munkáltatói adómegállapítást
A munkavállalók, társas vállalkozások (polgári jogi társaságok) tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást.

A törvény továbbra sem kötelezi a munkáltatókat arra, hogy az adómegállapítást elkészítsék, aki azonban ezt nem vállalja, köteles tájékoztatni a munkavállalót a tavaly bevezetett egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről. Ha a munkáltató kész az adómegállapítás elkészítésére, de a magánszemély nem kéri, az utóbbinak erről is nyilatkoznia kell munkáltatója felé január 31-ig.

Az adó megállapítását vállaló munkáltatónak kell tekinteni azt a társas vállalkozást, polgári jogi társaságot is, amellyel az adózónak a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján tagi jogviszonya van, feltéve, hogy e napon más kifizetővel nem áll munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján díj ellenében személyes közreműködésre, vagy mellékszolgáltatás teljesítésére köteles.

Munkáltatói adómegállapítást az kérhet, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltató fizette be - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

További feltétel, hogy a magánszemély az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszony alapján szerzett bevételt, s a korábbi munkáltató(k) által kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak; a költségvetési szervek központosított illetményszámfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként pedig az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte bevételét.

A munkáltatói adómegállapításra továbbá az jogosult, akinek az adóévben az említett bevétel(ek) mellett kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat illetményéből, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásból, belföldről származó nyugdíj címén volt bevétele.

A bevételekről kiállított, valamint az adómegállapításhoz szükséges többi igazolást 2010. március 20-ig kell átadni az adó elszámolását vállaló munkáltatónak, valamint, ha önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik a magánszemély, e nyilatkozatát is.

Változások január 1-jétől
Csökken a személyi jövedelemadó (szja), a távhő áfája, valamint a lakásvásárlási illeték, emelkedik viszont a jövedéki adó. Emellett szigorodik a büntető törvénykönyv, és módosul a KRESZ. Januártól közfeladatot lát el a gáz- és a villany-óraleolvasó, és változik a biztosítói kifizetés is a gépjárműkárok után.
Változnak az szja szabályai: az alsó adókulcs 17 százalékra, a felső pedig 32-re csökken. Az alsó sávhatár ötmillió forintra emelkedik. Megszűnik a magánszemélyek különadója.

2010-től az szja-adókedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek. A kormányszóvivő korábbi közlése szerint a vállalkozások munkavállalók után fizetendő járuléka öt százalékponttal csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A vállalkozások különadója is megszűnik.

Emelkedik a jövedéki adó mértéke: január elsejétől 8 százalékkal nő a gázolaj, 8,9 százalékkal pedig a cigaretta jövedéki adója.

Ebben az évben - ha az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a törvényt - vagyonadót kell fizetni egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után.

A lakásvásárlási illeték 4 százalékra csökken, ám 4 millió forintig továbbra is csak 2 százalékos mértékű illetéket kell fizetni.

Januártól a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alá kerül a távhő.

A minimálbér 73.500 forintra nő. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló havi garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 89.500 forint lesz. A minimálbér esetében ez 2,8 százalékos, a garantált minimálbér esetében pedig 2,3 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

A közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket saját kérésükre kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni legfeljebb a gyermek hároméves koráig.

2010-től azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, csak az egyikük lehet jogosult rendelkezésre állási támogatásra (rát). 4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és januártól folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is. Január elsejétől megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Szigorodik a büntető törvénykönyv: a pénzbüntetés kiszabható legalacsonyabb összege 3 ezer forintról 75 ezerre, legmagasabb összege pedig 10.800.000 forintról 108 millió forintra emelkedik; létrejön a központi szabálysértési nyilvántartás, amelynek célja, hogy nyilvántartsa a tettesek szabálysértési előéletét.

Január 1-jétől a 20 ezer forintot meg nem haladó tulajdon elleni szabálysértések ügyében nemcsak a jegyzőhöz, hanem a rendőrséghez is lehet fordulni, ahol a felderítés érdekében a "halaszthatatlan cselekményeket" el kell végezni, és a bejelentést fel kell venni. A kormányszóvivő korábban szólt arról is, hogy megerősödik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, törvényi erőre emelkedik a banki magatartási kódex egy-egy passzusa, és szigorodnak a gyorskölcsönök felvételének lehetőségei. Elindul a bölcsődei férőhelybővítési program - a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást -, 15 százalékkal emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye. Idén már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek.

2010 januárjától 200 roma diplomás kezdheti meg határozatlan idejű munkaviszonyát a közigazgatás különböző szintjein. A kormány ígéretei szerint 2010 januárja és 2014 márciusa között Magyarország ötszáz cigánytelepe közül százat számolnak fel.

Január 1-jétől módosul a KRESZ: a közúti közlekedés szabályai több mint 60 ponton módosulnak. A változtatás célja a szabályosan közlekedők, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme, az előírások egységesítése, egyszerűsítése, a szabálykövető magatartás erősítése.

2010 első napjától rendelet szigorítja az autóbontók működési feltételeit. A járművek bontásához január elsejétől a közlekedési hatóság által kiállított bontási engedély - bontási átvételi igazolás - lesz szükséges.

Január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját és a fizetendő áfát.

Idén már nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként - később elveszíti.

Péntektől a közfeladatot ellátó személyek közé tartoznak a gáz- és villanyóra-leolvasók.

Hatályba lép az élettársi kapcsolatok nyilvántartását létrehozó törvény is.

Az október közepe óta hatályos, az építőiparban jelentős problémákat okozó lánctartozások megfékezését célzó "Biztos kéz" programot január elseje után egy további lépéssel terjesztik ki. Így a 2010-ben meginduló közbeszerzési eljárásokban az építési beruházások esetében már kötelező lesz alkalmazni az építtetői fedezetkezelőt.

APEH üzemanyagárak 2010 januárra
A jövedéki adó január elsejei emelkedése miatt módosította az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a január elseje és 31-e között, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban alkalmazható üzemanyagárakat.

Ennek megfelelően a 95-ös ólmozatlan motorbenzin literenként 314 forinttal, a gázolaj 292 forinttal, a keverék 341 forinttal, az autógáz pedig 174 forinttal számolható el.

Használt autó az Unióból 100103
Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007 után ismét hivatalból vizsgálta az Unió más országaiban vásárolt gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésének eljárását, különösen azt, miként teljesültek a folyamat egyszerűsítésére tett korábbi ajánlásai. Megállapította, hogy azóta bevezették az úgynevezett járműhonosítási eljárást, nincs szükség a jármű származásának előzetes ellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára, emellett folyamatban van az e-regisztrációs adóeljárás kialakítása. Mindez a korábbi tapasztalatokhoz képest elvben mintegy felére csökkenti az ügyfél és a hatóság találkozásainak számát.

Az ügyfelek az eljárási költségek csökkenését esetenként nem feltétlenül érezték meg, ennek dacára mindenképp üdvözlendő az előrelépés. A pozitív változások mellett indokolt hangsúlyozni, hogy az ügyfeleknek még mindig három különböző hatóság előtt kell különböző időpontokban megjelenniük. Ezt különösen annak ismeretében érzik terhesnek, hogy egyes európai országokban egyetlen hatóság előtt, lényegesen rövidebb idő alatt zajlik le a teljes forgalomba helyezés. A hazai eljárás bonyolultsága továbbra is közvetlenül veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését – hangsúlyozta az állampolgári jogok biztosa.

A további egyszerűsítés, az egyablakos ügyintézés jelentős jogszabályi, esetenként törvényi módosításokat kíván. A biztos az Országgyűléshez és a Kormányhoz fordult a szükséges módosítások – így például az e-regisztrációs adóeljárás bevezetéséhez szükséges törvénymódosítás javaslatával.

Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével.
Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: