Oldalak

2010. február 28., vasárnap

Termékenységi teszt - férfiaknak

Hamarosan kapható Európában az a termékenységi teszt, amellyel házilag ellenőrizhetik ondósejtjeik számát a férfiak.
A tesztet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA is vizsgálja már, amerikai forgalmazása szintén küszöbön áll.
John Herr, a Virginiai Egyetem professzora, a házi teszt egyik kifejlesztője elmondta, hogy a terméket olyan pároknak szánják, amelyek már pár hónapja próbálkoznak a fogamzással, de még nem áll szándékukban termékenységi szakemberhez fordulni. A teszt segíthet abban, hogy kis költséggel, diszkréten derüljön ki a férfi szerepe a pár esetleges terméketlenségében.
Herr közlése szerint az ondó laboratóriumi elemzése az Egyesült Államok különböző részein 65-250 dollárba (13 ezer-50 ezer forint) kerül, ennél jóval olcsóbbnak ígérkezik az otthoni teszt, amely várhatóan 25 dollár (mintegy 5 ezer forint) körüli áron lesz elérhető.
Herr kutatócsapata 225 ondómintán végzett összehasonlító vizsgálat alapján számolt be a gyorsteszt megbízhatóságáról a hagyományos laboratóriumi elemzéshez képest a Human Reproduction című szakfolyóiratban. Megállapították, hogy a teszt 96 százalékban pontos volt.
Normális értéknek számít, ha a sperma egy milliliterjében 20 millió vagy annál több ondósejt található. A teszt azt jelzi, hogy az adott minta eléri-e ezt a számot, illetve azt is megmutatja, ha a sejtszám az igen alacsony, milliliterenként 5 millió alatt van-e. "Ha mindkét sáv negatív, akkor nagyon fontos, hogy a terméketlenség megszüntetésére orvosi kezelésért folyamodjanak" - hangsúlyozta Herr.
A teszt alapelve, hogy detektálja a spermium fejrészének felszínén lévő, SP-10 jelű antigént. Herr és kutatócsapata tíz évig dolgozott az antigén felfedezésén, majd a teszt kifejlesztésén, a munkát jelentős mértékben támogatta az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete, a NIH.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: