Oldalak

2010. február 6., szombat

Pénzfeldobás?...


Pénzfeldobás, mint életstratégia
Egy ilyen stratégia nagymértékben leegyszerűsíti a döntéshozatalt, de lehet tovább is egyszerűsíteni, hiszen pénzfeldobással is meghozhatjuk a döntéseket. Ezt sokan alkalmazzák úgy, hogy amikor már racionálisan körbejártak egy problémát, és nem tudnak választani az alternatívák közül, akkor feldobnak egy pénzdarabot, és ezzel döntik el a kérdést. Az előzetes racionális mérlegelés persze nagymértékben korlátozott a rendelkezésre álló idő, információ, valamint az egyén mentális képességei függvényében, ezért a döntés racionalitása valójában sokszor csak illúzió. Ezen felül ott van még a véletlen is, aminek sokszor nem is vagyunk tudatában, és ezért a világot sokkal érthetőbbnek hisszük, mint amilyen valójában. Arról már nem is szólva, hogy sokszor utólag racionalizálunk dolgokat a lelki békénk érdekében.
A racionalitás korlátait figyelembe véve érdekes lenne, ha valaki egyszer nekiállna tiszta stratégiaként alkalmazni a pénzfeldobást, vagyis nem is töltene időt előzetes racionális mérlegeléssel, hanem minden fontos döntést (megvegyem a kocsit? összeházasodjak vele? elfogadjam az állást? stb.) pénzfeldobással döntene el. Hosszabb távon vajon rosszabb vagy jobb eredményt érne el, mint mi többiek, akik inkább racionálisan igyekszünk döntéseket hozni?
Kellemetlen lenne, ha esetleg az derülne ki, hogy egy kellőképpen felgyorsult és komplex világban a racionalitás már nem is annyira hasznos dolog, mert a döntéshozatal bonyolultsága miatt a véletlen stratégia is hasonló eredményt hoz.

Nincsenek megjegyzések: