Oldalak

2010. február 16., kedd

A tojás jelölése

A tojásvásárlás rejtelmeiről
Bár az EU-ban 2004 óta kötelező jelölni a tojáson kóddal, hogy a szárnyasokat hogyan, milyen körülmények között tartották; a vásárlók zöme még ma sincs tisztában a számsor jelentésével. Pedig ennek ismeretében tudatos vásárlói döntést hozhatna arról, hogy pénzével a - megkérdőjelezhető - ketreces vagy épp valamely nem ketreces tartásmódot támogatja.
A szóban forgó kódból* az első számjegy utal az állat tartási módjára (az azt követő betűk a származási országot, az utolsó számok pedig az állattartó telepet jelölik), ezek jelentései a következők:
• 0 – ökológiai gazdálkodás
• 1 – szabad tartás
• 2 – alternatív tartás (a gyakorlatban „mélyalmos” tartással találkozhatunk)
• 3 – ketreces tartás
A 2004-es rendeletnek köszönhetően nem csak kóddal, de a csomagoláson szövegszerűen is fel kell tüntetni a tartásmódot.
A nagyüzemi „ketreces tartás” a lehető legrosszabb variáció egy tyúk szempontjából, hisz élettere egy A4-es papírlapnál kisebb hely, ahol nem tud mozogni, kapirgálni, pihenni, ahol képtelen a társak agressziója elől elmenekülni.
A „mélyalmos (alternatív) tartás” már egy fokkal humánusabb módja a tojótyúkok tartásának, hisz ez esetben ketrec helyett egy nagyobb épületben él több szárnyas. Mozgásuk szabadabb, van helyük pihenésre, fészekrakásra, porfürdőzésre, és természetes viselkedési formáik gyakorlására.
A „szabadtartás” azt jelenti, hogy kisebb, fedett épületben élnek, de az állatoknak lehetőségük van a szabadban való tartózkodásra is.
A „bio- (vagy ökológiai gazdálkodásból származó)” tojásokat a lehető leghumánusabb tartásmódban élő tyúkoktól kapjuk, akik megfelelően nagy területen élnek s természetes viselkedésükben nincsenek korlátozva.
Nem elegendő hát, ha a boltban, a zöldséges vagy a piacos standján "tanyasi tojás" vagy "házi tojás" feliratot látunk; vegyük kézbe a tojásokat s nézzük meg van-e (s ha igen, milyen) kód rajtuk. Vásárlói döntésünkkel tojótyúkok millióinak életét befolyásolhatjuk, figyeljük tehát a kódot s határozzunk több millió haszonállat sorsáról! Hazai bioboltokban, de már néhány nagyobb hazai élelmiszer áruház polcain is megtalálhatók a nem ketreces tartásból származó tojások.

Nincsenek megjegyzések: