Oldalak

2010. február 6., szombat

Házi tartósítás

Gabriele Lehari: Házi tartósítás, tárolás
Tárolásról és tartósításról beszélünk a gyorséttermek, a pizzafutárok és a mikrohullámú sütőben készülő ételekről írt szakácskönyvek korában - mennyire korszerű ez a gondolat, van egyáltalán értelme a mi korunkban? - tehetjük fel a kérdést. A válasz egyértelmű igen, hiszen éppen a tennivalókkal telezsúfolt, gyorsan pörgő életet könnyíthetik meg az ügyesen előkészített tartósított élelmiszerek. Egyszer kell ugyanis rászánni magunkat az eltevésükre, a későbbiekben pedig rengeteg időt takaríthatunk meg a használatukkal.
A könyv bemutatja, hogyan tároljuk otthon a zöldségeket, gyümölcsöket úgy, hogy egész télen finomak maradjanak, valamint részletesen ismerteti a különféle tartósítási módokat, pl. ecetes tartósítás, szárítás, aszalás, befőzés, kandírozás füstölés, tejsavas tartósítás stb. ezekívül recepteket is ad, hogyan hasznosíthassuk ezeket az élelmiszereket.
Erdélyi Lajosné: Gyümölcsök, zöldségfélék házi tartósítása
Mi indokolja a házi tartósítást? Elsősorban az a vágy, hogy megőrizzük a meghitt otthoni ízeket vagy olyan új ízeket alkossunk, ami kedvünkre való. Ízlésünk és fantáziánk szerinti gyümölcs- és fűszerkombinációkat állíthatunk össze. Sokszor a házi tartósítás az egyetlen módja a kertünkben fölöslegben termett gyümölcs és zöldség megmentésének. Csak szigorú kritikánkon átesett nyersanyagokat és adalékokat használunk fel és tetszés szerint szabályozzuk az édes, sós, savanyú, csípős ízek erősségét. Azt is mi dönthetjük el, hogy milyen méretű üvegekbe töltsük a készítményeinket.
A szerző befőttek, dzsemek, lekvárok, gyümölcslevek, -szörpök, tartósított zöldségek, savanyúságok, aszalt gyümölcsök és zöldségek valamint fagyasztott termékek készítésének receptjeit közli. Előtte megismertet azokkal a változásokkal, amelyekre a gyümölcsök, zöldségek tartósítása és tárolása alatt számítanunk kell, leírja a különböző munkafolyamatokat és bemutatja a szükséges felszerelést.

Nincsenek megjegyzések: