Oldalak

2010. február 6., szombat

Pénzügyi abc - (A)

adósminősítés Egy bank hosszabb távú értékelése hitelért folyamodó ügyfeléről. A bank részben erre a dokumentumra alapozza hitelkérelemről szóló döntését.
Adósságlevél Fizetési ígéretet megtestesítő értékpapír. A kibocsátó arra vállal garanciát, hogy meghatározott időpontban a részére átadott pénzösszeget és annak kamatait visszafizeti. Hitelviszonyt, és nem tulajdonosi viszonyt testesít meg, tartalmi-formai követelményeit a polgárjog szabályozza.
adósság törlesztési erő Amennyiben a CF változatlan marad és kizárólag törlesztésre fordítják, úgy hány év alatt rendezhető az idegen tőke visszafizetése.
Adósság törlesztési képesség Ha az összes kötelezettséget megtisztítjuk a pénzeszköz állománytól, akkor ennek mekkora hányadát fedezi a CF.
Akcepthitel A bank által kért valamilyen garancia, biztosíték váltó elfogadásakor. A váltó ugyanis jövőre szóló fizetési ígéretet testesít meg, amelynek kockázata egyes esetekben rendkívül nagy lehet, hiszen az elfogadó nem tudhatja biztosan, ténylegesen kifizetik-e neki a lejáratkor a váltó összegét.
Akkreditív Az akkreditív olyan jogügylet, amelyben egy bank (nyitó bank) a vevőtől kapott megbízás alapján arra kötelezi magát az eladóval szemben, hogy neki, előre meghatározott feltétel megvalósulása esetén, fizet. Az akkreditívnél ez a feltétel rendszerint az áru feladását igazoló (és az áru feletti rendelkezési jogot biztosító) okmányok átadása. Az akkreditív ugyan megnyitható a vevő saját, erre a célra elkülönített pénzforrásaiból, de hitelt is igénybe vehet a bankjától erre a célra. A fizetések nagyobb biztonsága érdekében az akkreditív alkalmazására egységes nemzetközi szabályok érvényesek, amelyek az ügyletben részt vevő felekre nézve kötelezők.
Aktíva A vagyonmérleg Eszköz oldalán szereplő mérlegtételek (befektetett és forgó eszközök, ezek részei).
Aktív bankügylet A bank eszközeit érintő ügylet, ide sorolódik például a hitelezés, a faktorálás, a forfetírozás, a lízing vagy a garanciavállalás.
Akvizíció Megbízások, megrendelések, előfizetések gyűjtése, megszerzése.
Alapkamat Általában a legjobb adósnak e kamatlábbal hiteleznek, ezért úgynevezett irányadó kamatláb.
Alaptőke A bank jegyzett tőkéje.
Alapvető tőke A járulékos tőkével együttesen alkotja a szavatoló tőkét. Az alapvető tőkeelemek a következők: jegyzett tőke, jegyzett de be nem fizetett tőke, tőketartalék, eredménytartalék, mérleg szerinti eredmény, visszavásárolt saját részvény, általános tartalék, immateriális javak.
Alfa A részvény árfolyamváltozását mutatja, feltéve, hogy a piaci átlagos részvényárfolyam (a részvényindex) nem változott.
Allokáció Az állam egyik funkciója, amelynek keretében a társadalmi szükségletek kielégítésére állít elő javakat és nyújt szolgáltatásokat. Az állami bevatkozás oka az, hogy bizonyos szükségletek kielégítéséről a piac nem gondoskodik, így az államnak kell magára vállalnia. Az állam allokációs tevékenysége befolyásolja a nemzetgazdaság teljesítményét.
Amortizáció (écs) A tárgyi eszközök értékcsökkenésének költségként való elszámolása.
Annuitás Az annuitás legegyszerűbben megfogalmazva nem más, mint meghatározott időponttól kezdődően, adott számú éven keresztül esedékes állandó tagú járadék. Annuitásnak tekinthetjük például az egyenlő részletekben törlesztendő jelzáloghitelt.
Apport Társas vállalkozásokhoz történő pénzbeni és vagyoni (tárgyi) értékkel való hozzájárulás.
Arbitrázs Az időben és térben meglévő ár-, árfolyam- és kamatkülönbözeket kihasználó piaci szereplők (az arbitrazsőrök) által végrehajtott ügylet. Az arbitrazsőrök a vételt és az eladást igyekeznek azonos időben lebonyolítani, tehát nem vállalnak az idő múlásából eredő kockázatnak kitett nyitott pozíciót.
ATM Olyan elektromechanikus berendezés, amely lehetővé teszi a kártyabirtokosnak, hogy bankszámlájáról pénzt vegyen fel, és/vagy más szolgáltatásokat vegyen igénybe pl: egyenleglekérdezés, pénzátutalás, betételhelyezés.
ATM készpénzfelvételi limit Az ATM-ben felvehető maximális összeg.
Auditálás Könyvvizsgálat.
Aukció Az értékpapírok forgalomba hozatalának egyik módja. A kibocsátást tervező vállalkozás, költségvetési szerv ajánlattételi lehetőséget biztosít, majd a beérkezett ajánlatok közül választ előre meghatározott szempont szerint.
Avizálás Az akkreditív nyitásakor az eladó bankjának (avizáló bank) az a szolgáltatása, hogy elvállalja az okmányok eljuttatását a nyitó bankhoz. Ebből az avizáló banknak semmiféle kötelezettsége nem támad.
Avizó Értesítő levél pénz, áru, váltó elküldéséről, pénz esetében átutalásáról.
Azonnali piac (spot/prompt piac) Nem határidős piac. Itt a teljesítés a szerződés megkötésével egyidejűleg megtörténik.

Nincsenek megjegyzések: