Oldalak

2010. február 9., kedd

Inyenceknek

A világ legdrágább élelmiszerei
A ritka és különleges termékek mindig izgalmasak. Meglehetősen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni ahhoz, ha egy palack különlegesebb bort vagy pezsgőt, szarvasgombát, homárt vagy libamájat szeretnénk vásárolni. De ezeknek a termékeknek az ára meg sem közelíti a világ legdrágább élelmiszereinek értékét.
Ritkasága, munkaigénye vagy nehéz hozzáférhetősége miatt némely élelmiszer ára az aranyéval vetekszik. Ilyen például a sáfrány fűszer, ami a növény virágának magas színanyag- tartalmú bibeszála. Ez a növény a világon sokhelyütt előfordul, de nagyon kevesen termesztik. Körülbelül 50-70 ezer virágra van szükség egy fontnyi (0,45 kg) szárított sáfrányhoz. Ez egy futballpályányi virágmezőnek felelne meg, amelyekből egyesével, kézzel kell kitépni a vékony bibeszálakat. Nem meglepő tehát, hogy a legkiválóbb minőségű sáfrány kilója 6000 euró.
A világ legdrágább burgonyája kétségkívül a La Bonnette, amiből évente csupán száz tonnát termesztenek, kizárólag a franciaországi Noirmoutier- szigeten. Ez a fajta az óceáni klímán terem jól, nevelése során tengeri algával trágyázzák. Kilogrammja 500 euró.
A világ legdrágább gombája az észak-olaszországi Piedmont környékéről származó fehér szarvasgomba. Átmérője 12 centiméter is lehet, súlya körülbelül fél kilogramm. Az eddig kifizetett legnagyobb összeg 210 ezer euró másfél kilogramm fehér szarvasgombáért.

Nincsenek megjegyzések: