Oldalak

2010. február 8., hétfő

Szakmai szótárak

Dr. Radnai Imre: Lovas szótár /négy nyelvű/
A lótenyésztés, lótartás és a fogathajtás szakkifejezéseit tartalmazó négynyelvű szótár harmadik, javított kiadása. Új formában, új címlappal jelent meg, minden szó sorszámot kapott, amellyel a tárgymutatóban is szerepel, így könnyen kikereshető a szisztematikus részben.
Előző kiadása "Négynyelvű lovasszótár" címmel jelent meg
Galla György: Ételszótár - Étlapírás hét nyelven
Szótárunk első részében található az étlap fő fejezeteinek elnevezése (pl. Levesek, Mártások), illetve itt kapunk segítséget a dátumozáshoz is. Ezt követik a levesbetétek (pl. csipetkével), a köretek (pl. burgonyapürével) és a mártások (pl. áfonyamártással) elnevezései, majd a fő részben a főételek neveit találjuk (pl. Hideg meggyleves). A kötet német - magyar, angol - magyar, francia - magyar, olasz - magyar, spanyol - magyar, valamint orosz - magyar szótárként is használható.
Dr. Karsai Ferenc - Dr. Vörös Károly - Dr. Szieberth István: Állatorvosi szótár
A szótár a korszerű állatorvoslás (határtudományokkal bővített) szókincsét tartalmazza, megadva minden idegen nyelvi lexikai egység magyar ekvivalensét. Az állatorvosi szókincsre koncentrálva utal az állatfajokra, és a határtudományokat is figyelembe veszi (pl. genetika, biológia, anatómia, takarmányozás stb.). Nemcsak elszigetelt szavakat, hanem szóösszetételeket, állandósult szókapcsolatokat, úgynevezett struktúrákat is értelmez.
Gallyas Csaba - Petrikás Árpádné: Növénytermesztési szótár
A szótár szókészletét a növénytermesztés és a szorosan hozzá kapcsolódó tudományágak területéről gyűjtötték a szerzők a kötetbe. Tartalmazza a kultúr- és gyomnövények, a kártevők és a kórokozók nevét, a növénynemesítés és az agrometeorológia alapfogalmait is. Nem hiányoznak a szótárból az öntözés, a melioráció, a gépesítés szakszavai sem.
G. Haensch, G. Haberkamp de Antón: Mezőgazdasági szótár
A hatnyelvű szótár hatodik - javított - kiadását éri meg. Több mint 12000 címszót tartalmazó szótárunk a jól bevált módszert, a szisztematikus, azaz a tartalmi szempontok szerinti felépítést alkalmazza. Ezen belül a következő témaköröket dolgozza fel: élelmiszer-ipari és mezőgazdasági alapismeretek, talajtan, általános biológia, genetika, növénytermesztés, legelőgazdálkodás, kertészet, szőlészet és borászat, állattenyésztés és -tartás, mezőgazdasági építmények és gépek, ökologikus földművelés.
Farkas József: Állattenyésztési szótár
A szótár körülbelül 11000 magyar állattenyésztési szakszó, szóösszetétel, szakkifejezés angol, francia, német és orosz változatát tartalmazza. Az alapszókincs szintjén érinti az állattudomány olyan részterületeit, mint a tartástechnológia, a takarmányozás, az állategészségtan, a genetika, az állati termékek stb.
Dr. Thyll Szilárd: Környezettani kisszótár
A mintegy 7000 címszót, illetve kifejezést tartalmazó szótár a kapcsolódó tudományok (biológia, ökológia, fizika, kémia, agrártudomány, orvostudomány, közgazdaságtan stb.) legfontosabb, a környezettel kapcsolatos kifejezéseit is tartalmazza.(olvass.hu)

Nincsenek megjegyzések: