Oldalak

2010. február 10., szerda

Önismeret

Önismereti tények
1. A gyomor emésztő savai elég erősek a cink lebontásához. Szerencsénkre a gyomor bélfalának sejtjei olyan gyorsan megújulnak, hogy a savak számára nem áll rendelkezésre elegendő idő, hogy feloldják.
2. A tüdők több mint 300,000 millió kapillárist (kisebb véreret) tartalmaznak. Ha hosszában egymás mellé fektetnénk őket, kiterjedésük elérné a 2400 km-t (1500 mérföld).
3. Egy férfi heréi tíz millió új spermiumot hoznak létre minden egyes nap folyamán – eleget ahhoz, hogy mindössze hat hónap alatt egymaga újra be tudná népesíteni az egész Földet!
4. Az emberi csont, ha súly megtartásáról van szó, olyna erős, mint a gránit. Egy matchbox nagyságú csontdarab kilenc tonnát képes megtartani - ez négyszer annyi, mint amire a beton képes.
5. Minden egyes kéz- és lábujjköröm hat hónap alatt nő ki a végétől a hegyéig.
6. A test legnagyobb szerve a bőr. Egy felnőtt embernél mintegy 1.9 négyzetmétert tesz ki. A bőr állandóan hámlik- egy élet alatt minden ember nagyjából 18 kg bőrt veszít.
7. Mialatt alszol, mintegy 8 mm-t növekszel. Másnap visszazsugorodsz korábbi magasságodra. Ennek oka, hogy a porckorongok állás és ülés közben a gravitációs erő hatására szivacs módjára összenyomódnak.
8. Egy átlag ember élete során ötven tonna ételt fogyaszt el és ötvenezer liter (11 ezer gallon) folyadékot iszik meg.
9. Mindkét vese egymillió önálló szűrőt tartalmaz. Átlagosan körülbelül 1,3 liter vért szűrnek meg percenként és akár napi 1,4 liter vizeletet is kihajthatnak.
10. A szem koncentráló izmai naponta mintegy 100,000-szer mozdulnak meg. Ahhoz, hogy a lábizmaid ugyanezt végrehajtsák, minden nap 80 km-t kellene sétálnod.
11. Egy átlagos test 30 perc alatt elegendő (össz) hőt ad le ahhoz, hogy egy fél gallon vizet felforraljon.
12. Egyetlen vérlemezke hatvan másodperc alatt körbejárja az egész testet.
13. A fityma, amely egy postai bélyeg méretét teszi ki, körülmetélt babák esetében 21 nap alatt akkora bőrt növeszt, mely három (3!) kosárlabda pályát képes lenne fedni. Lenyűgöző, nem igaz? Köszönhetően a tudománynak. A laboratóriumban növesztett bőrt égési sérültek kezelésére használják.
14. A minket érő összes információ körülbelül 90 %-a a szemünkhöz jut, alapvetően vizuális teremtményekké téve minket.
15. A női petefészkek majdnem félmillió petesejtet tartalmaznak, ezek közül mégis mindössze 400 körülire tehető azok száma, amelyek lehetőséget kapnak arra, hogy új életet hozzanak létre.

Nincsenek megjegyzések: