Oldalak

2010. február 12., péntek

MgSzH - Fajtaelismerés

Növényfajta-elismerés és fajtakitermesztés
•Az Európai Unióban a közösségi szabályozás alá esô szántóföldi és zöldség fajokról, valamint a szôlô fajtáiról nemzeti fajtajegyzéket kell vezetni, amelyekrôl a fajták az EU Közös Fajtakatalógusába kerülnek. Csak a jegyzéken lévô fajták vetômagja forgalmazható. Minden más növényfaj fajtái fakultatív módon állami elismerésben részesíthetôk és ezáltal nemzeti fajtajegyzékre vehetôk. Feladatok alakulása az EU csatlakozás óta (állami elismerés) • Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkat követô három évben a szántóföldi növényfajokból a bejelentési szám kis mértékben csökkent, 2008-tól pedig már újra emelkedett. A bejelentett fajták száma a köztermesztésben is meghatározó fajokból tovább növekedett, így a kalászos gabonákból 75 db, a kukoricából 128 db, az ôszi káposztarepcébôl 61 db új fajtabejelentés volt 2009-ben. Csökkent viszont a napraforgó bejelentések száma, az elôzô évi 56 db-ról 35 db-ra.
Jelentôs számú a fajtabejelentés cukorrépából is annak ellenére, hogy a vetésterülete napjainkra lényegesen lecsökkent. Folytatódik a fajtabejelentés néhány olyan fajból is, amelyek energetikai célú hasznosításra is alkalmasak (például cirokfélék).
A szántóföldi növények területén tehát a fontosabb növényfajokból a fajtabejelentések az elôzetes várakozások ellenére sem csökkentek az EU Közös Fajtakatalógus érvényességének kiterjesztésével sem. A meghatározó fajtatulajdonosok a hazai növénytermesztés alapját képezô fajokból továbbra is bejelentik fajtáikat állami elismerésre Magyarországon, mivel ismerni kell a fajták hazai körülmények közötti viselkedését, mielôtt azok köztermesztésbe kerülnek.(F: MgSzH Évkönyv, 2009)

Nincsenek megjegyzések: