Oldalak

2010. február 4., csütörtök

Online gazdaképzés

Ingyenes az online egyetem...
Amerikában tavaly szeptemberben ingyenes internetes egyetem indult, kísérleti jelleggel. A kezdeményezés elsősorban abból az apropóból jött létre, hogy olyan diákok is amerikai egyetemi diplomához juthassanak, akiknek erre különben nagy valószínűséggel semmi esélyük nem lenne. Tudomásunk szerint az egyetem még egyelőre kicsi, ugyanakkor a jelek szerint bővülőben van. Jelenleg körülbelül 50 ország pár száz polgára vesz részt az oktatásban, amely legfőképpen a vállalatvezetés és számítástechnika felé orientálódik.
A kezdeményezést olyan embereknek szánják, akik anyagi, földrajzi vagy személyes akadályok miatt nem jutnak el a hagyományos egyetemekre. Az alapító, Shai Reshef kaliforniai üzletember egymillió dollárral alapította meg a Nép Egyetemét (University of the People). Szerinte a világon több százmillió ember volna érdemes arra, hogy egyetemre járhasson, azonban mégsem jut hozzá.
Reshef ötlete akkora sikernek örvend, hogy majd’ ezer oktató ingyenesen vállalta a közreműködést. A legtöbben értékes szabadidejüket áldozzák arra, hogy olyan embereknek segíthessenek diplomához jutni, akik előtt egyébként zárva van a felsőoktatás kapuja. Ez azért is nagy szó, mert a Nép Egyetemén oktatók zöme neves felsőoktatási intézményekben elismert tanárok, ezért garantált a diákok professzionális képzése.
Méghozzá oly módon, miszerint a diákok egy képzeletbeli osztályteremben találkoznak, amely nagyon hasonlít egy internetes vitafórumra. Ugyanakkor, a tanulók itt is megkapják a tananyagot, a házi feladatot, és megvitatják az előzőekben tanultakat. Ám a virtuális tanmenet nem tesz lehetővé lazsálást: mindenkinek saját ötletekkel, megoldásokkal kell előállni, és hetente legalább négyszer hozzá kell szólni a többiek elképzeléseihez. A legjobb, hogy szükség esetén személyesen is konzultálhatnak az oktatókkal.
A Nép Egyetemének egyelőre még nincs felsőoktatási akkreditációja, ettől függetlenül az új technológiákkal történő oktatást a véleményformálók többsége így is izgalmasnak tartja. Szerintük a Nép Egyetemének sikere sokkal inkább az oktató személyzet minőségétől függ majd, mintsem az akkreditációtól.

Személyes véleményem, hogy hazánkban is helye kell, hogy legyen ilyen jellegű, hivatalosan elismert szakmai képzésnek. A szűkebb szakmánál - mezőgazdaság - maradva nagyon indokolt lenne a gazdálkodók szakmai képzésének online formáját fontolóra venni és a gyakorlatba átültetni.Ehhez jó alapot szolgáltatna például a Népfőiskolai keret, kellő tartalommal feltöltve. Ez a képzési lehetőség a termelők részéről az idő ráfordításuk hatékonyságát növelné, ugyanakkor jelentős költség megtakarítással járna nemzetgazdasági és egyéni szinten egyaránt.

Nincsenek megjegyzések: