Oldalak

2010. február 6., szombat

Előszerződés


Előszerződés - szerződés is, meg nem is?
Első látásra kicsit furcsának tűnhet, hiszen elnevezése szerint szerződés, de akkor miért előszerződés? Mi előtt van? Ugyanúgy véd engem?
Az előszerződéssel az azt aláíró felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy az abban foglaltak alapján később egymással szerződést kötnek. Vagyis ez is egy szerződés, ami alapvetően arra vonatkozó megegyezést tartalmaz, hogy mikor és milyen szerződést fognak kötni egymással.
Mi történik, ha mégsem kötik meg később a végleges szerződést? Ebben az esetben is bírósághoz lehet fordulni. Ilyenkor azonban azt lehet kérni, hogy a bíróság hozza létre a végleges szerződést és állapítsa meg annak tartalmát. Vagyis itt van egy lényegi különbség, melyet egy példán keresztül is nézzünk meg!
A felek ingatlan adásvételi előszerződést kötnek, amiben rögzítik, hogy mikor kötik meg a végleges szerződést. Ezután pl. az eladó meggondolja magát és mégsem akar végleges szerződést kötni, vagyis nem akarja eladni az ingatlant. A vevő azonban továbbra is szeretné azt megvenni, vagyis megkötni a végleges adásvételi szerződést. Ilyen esetben a vevő bírósághoz fordulhat, ott azonban nem azt kérheti, hogy a bíróság mondja ki, hogy az ingatlan az ő tulajdona. Ilyenkor a bíróság minden körülményt megvizsgálva a végleges adásvételi szerződést hozhatja létre a felek között, ami alapján mindkét fél köteles az abban foglaltakat teljesíteni. A vevő tehát csak a végleges szerződés teljesítése után válhat az ingatlan tulajdonosává.
Ahhoz, hogy a bíróság a végleges szerződés tartalmát megállapíthassa mindenképpen szükséges, hogy a felek a lényeges kérdésekről az előszerződésben rendelkezzenek. Nagyon fontos tehát, hogy a lényeges szerződési feltételekről, mint például a szerződés tárgyáról, az ellenértékről stb. a feleknek már az előszerződés megkötésekor meg kell állapodniuk és azokat az előszerződésben rögzíteniük kell. Ha ilyen feltételek tekintetében hiányos az előszerződés, a bíróság a felek érdekeivel összhangban, az eset körülményei alapján is megállapíthatja azokat.
A bíróság kivételesen az előszerződés tartalmától eltérően is megállapíthatja a szerződés tartalmát. Erre akkor kerülhet sor, ha a felek különös méltánylást érdemlő érdeke ezt indokolja.
Előfordulhat, hogy az előszerződés megkötése után a körülmények megváltozása folytán az egyik fél a megkötendő szerződés teljesítésére már nem lenne képes, vagy olyan helyzet állt elő melyben a szerződés felmondásának, vagy attól való elállásnak lenne helye. Ilyen esetben az érintett fél megtagadhatja a szerződés megkötését.
Az előszerződésnek meg kell felelnie nemcsak a rá vonatkozó, hanem az előszerződés alapján később kötendő szerződésre vonatkozó törvényi rendelkezéseknek és alaki követelményeknek is. Pl. az ingatlan adásvételi szerződést mindig írásban kell megkötni, így az ilyen tárgyú előszerződésnél is kötelező az írásbeli forma.

Nincsenek megjegyzések: