Oldalak

2010. február 16., kedd

Szarvasgomba

Szarvasgomba-hungarikum
Mattirolomyces terfezoides, avagy homoki szarvasgomba a hivatalos neve a Duna–Tisza közi homokhátság akácosaiban megtermő, a camembert sajthoz, mások szerint inkább a mandulához hasonlatos illatú, édes ízű gombának.
Ez a talajlakó rokonságban van a Gioacchino Rossini zeneszerző által „a gombák Mozartjának”, Jean Anthelme Brillat-Savarin 18. századi francia gasztronómus által pedig „a konyha fekete gyémántjának” titulált isztriai, francia, téli és nyári szarvasgombákkal.
A hazai szakemberek szerint a magyar változat jelentős nemzetközi karrier előtt állhat – legalábbis így véli Zagyva Imre, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület elnöke. Mint a HVG-nek elmondta, a desszertek, édességek fűszerezésére bevethető, a valódi szarvasgombákhoz hasonlóan kis mennyiségben alkalmazandó homoki változat piaci pozícióit erősítheti, hogy Európában Magyarországon van a legnagyobb tenyészterülete. Az érett állapotban földbe süllyedt pöfeteggombának látszó, ezért kutya vagy idomított disznó nélkül is megtalálható hazai homoki termés javát még itthon adják el, míg a magyar rögök alól gyűjtött valódi szarvasgomba túlnyomó többsége külföldön kerül tányérra.

Nincsenek megjegyzések: