Oldalak

2010. február 6., szombat

ÁSZF

Mi is az az ÁSZF?
Az ÁSZF nem más, mint az általános szerződési feltételből származó mozaikszó.
Vásárlásaink során sokszor találkozhatunk olyan tájékoztatással, hogy elfogadtuk az eladó általános szerződési feltételeit.
De mi is az az általános szerződési feltétel?
Tulajdonképpen nem más, mint az egyik fél által, több szerződés megkötésére, előre és egyoldalúan készített feltételek összessége. A gyakorlatban mindig a szolgáltató - eladó, szállító - készíti ezeket.
Ténylegesen az általános szerződési feltételeket mindig az eladók készítik, így azokkal szemben törvény védi a fogyasztókat, mégpedig úgy, hogy speciális fogyasztóvédelmi szabályoknak kell megfelelniük ezeknek a feltételeknek. Az ilyen szabályok megsértése esetén a vevő jogosult a tisztességtelen feltételeket megtámadni.
Az általános szerződési feltételek csak abban az esetben tekinthetők a szerződés részének, ha annak megismerését a fogyasztó, vásárló számára lehetővé tették és azt a fogyasztó, vásárló kifejezetten vagy ráutaló magatartásával el is fogadta. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen általános feltételeket alkalmazó fél azokat például az üzletben függeszti ki jól látható helyen, közzéteszi a honlapján, vagy esetleg külön tájékoztatót is átad. Fontos tehát, hogy annak tartalmát bárki könnyedén megismerhesse.
Szintén erős fogyasztóvédelmi eszköz az is, hogy amennyiben az egyedileg az eladó és a fogyasztó, vásárló által megkötött szerződés és az általános feltétel valamely kikötése egymástól eltér, akkor a szerződés lesz a mérvadó. Ha vita van a felek között és a megállapodás értelmezése nem egyértelmű, akkor mind a szerződést, mind pedig az általános feltételeket a fogyasztó számára kedvezőbb értelmezés szerint kell alkalmazni.
Vannak sajnos olyan általános szerződési feltételek is, amelyben készítője egyoldalúan, a másik félre hátrányos feltételeket állapít meg. Ilyenkor a másik fél vagy a fogyasztóvédő szervezet a tisztességtelen kikötés érvénytelenítését kérheti a bíróságtól. Ez utóbbi esetben valamennyi félre érvénytelennek nyilvánítja a bíróság a kikötést és az alkalmazóját eltiltja a további alkalmazásától, továbbá az ítéletben megfogalmazott közlemény közzétételére is kötelezi.
Az Európai Bíróság egy konkrét ügyben úgy döntött, hogy a szolgáltatók által az általános szerződési feltételekben egyoldalúan meghatározott kizárólagos bírósági illetékességi kikötés akár tisztességtelennek is minősülhet akkor, ha a fogyasztó lakhelye a bíróságtól több száz kilométerre van. A döntés érdekessége, hogy nem egyértelműen, minden kizárólagossági kikötést minősítettek tisztességtelennek.
Fontos tehát, hogy minden esetben tisztában legyünk azzal, hogy mit fogadunk el magunkra nézve kötelezőnek, illetve eladóként milyen általános szerződési feltételeket akarunk alkalmazni.

Nincsenek megjegyzések: