Oldalak

2010. február 12., péntek

MgSzH - Állattenyésztés

Állattenyésztési Igazgatóság Az Állattenyésztési Igazgatóság az MgSZH Központ szervezeti keretei között, nevesített állattenyésztési hatóságként működik, feladatai közé tartozik a tenyésztôszervezeti- és fajtaelismerések, fajtaminôsítési eljárások, másodfokú eljárások lefolytatása. Az Igazgatóság az alapfeladatait központi apparátusa, területi fôfelügyelôi és laboratóriumai útján látja el.
2009. augusztus elsejével az MgSzH Központ Állattenyésztési Igazgatósága a tenyésztési, hatósági feladatok költséghatékony és feladatorientált elvégzése érdekében átszervezésre került. Az áttekinthetôbb és hatékonyabb muködés céljából az Igazgatóságon az állatfaji alapon, vertikálisan szervezôdött osztályok helyett az egyes feladatcsoportok mentén horizontálisan szervezôdött osztályok jöttek létre. Ezzel párhuzamosan a Központ által korábban végzett feladatok jelentôs része – a különbözô engedélyek kiadása és a helyszíni ellenôrzések döntô többsége – az MgSzH megyei szerveihez került át, elôsegítve ezzel a gyorsabb és egyszerubb ügyintézést az állattartók számára. A megyei szervek szakmai irányítását továbbra is az Állattenyésztési Igazgatóság végzi.Az átszervezés keretében az MgSzH telephelyei és laboratóriumai közül a parádi Ló Teljesítményvizsgáló Állomást 2009. január 1-jétôl Parád Nagyközség Önkormányzata használja, valamint üzemelteti az ott lévô Kocsimúzeumot. A 2007. szeptember 1-jével átvett Nemzeti Lovarda muködtetését 2009. április 1-tôl 2014. december 31-ig a „Nemzeti Lovardáért” Alapítvány gazdasági társasága az N. L. Sportlétesítményt Szolgáltató és Üzemeltetô Kft. látja el. Az atkári Sertés Teljesítményvizsgáló Állomás üzemeltetését 2009. szeptember 1-jétôl a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztôk Egyesülete végzi, míg a gyapjúlabor üzemeltetését 2009. szeptember 1-jétôl a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet és a Magyar Juhtenyésztôk és Kecsketenyésztôk Szövetsége közösen látja el. A nagycenki Ló Teljesítményvizsgáló Állomás vagyonkezelôi jogának átadásával és jövôbeli üzemeltetésével kapcsolatban elôrehaladott tár-
gyalások folynak a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, valamint a Magyar Lótenyésztô és Lovas Szervezetek Szövetségével. (F:MgSzH Évkönyv, 2009)

Nincsenek megjegyzések: