Oldalak

2010. február 28., vasárnap

7 új csoda

A világ hét új csodája
Az ókori világ hét csodáját egyetlen ember nevezte meg 2200 évvel ezelőtt. Ma internetes szavazáson, több mint 100 millió ember voksolt arra, mit tart az emberiség legnagyobb teljesítményének.
Colosseum – Róma
A Római Birodalom erejét hirdető, építészetileg úttörő építmény az egyetlen, amely Európából bejutott az első hétbe. A gladiátorküzdelmek és állatviadalok számára épített Colosseum minden sportaréna őse. Építését Vespasianus császár parancsára kezdték i.sz. 70-ben és 10 év alatt fejezték be. Az ellipszis alaprajzú épület fénykorában minden idők leghatalmasabb, 50 ezer néző befogadására képes színháza volt.
Színpadi technikája is messze megelőzte korát. Süllyesztőkkel, csigákkal és egyéb gépezetekkel volt felszerelve a színpadi díszletek mozgatásához. A földszintet az épület alá ásott csatornarendszeren keresztül vízzel tudták elárasztani, az így kialakított mesterséges tavon hajócsaták bemutatásával szórakoztatták a nagyérdeműt.

Chichén Itza - Mexikó
Chichén Itza a maja civilizáció egyik legnagyobb központja volt ezer évvel ezelőtt. A maják a matematikában és csillagászatban olyan magas szinten álltak, ahová az európai tudomány csak fél évezreddel később jutott el. Bizonyítékai Chichén Itza romjainál fedezhető fel. A négyzetes alaprajzú kőpiramis mind a négy oldalán lépcső vezet a tetején lévő szentélyhez, ahol a legyőzött ellenséget szívét kivágva mutattak be győzelmi áldozatot. Eredetileg minden oldalon 91 lépcsőfok vezetett a csúcsig, ami az ott lévő emelvénnyel együtt összesen 365 lépcsőfokot ad, annyit ahány nap van egy évben.

A Megváltó Krisztus szobra – Rio De Janeiro
A XIX. század közepén jutott eszébe egy Rio de Janeiro-i katolikus papnak - név szerint Dom Pedro Maria Bossnak - hogy építeni kellene egy, a városra letekintő hatalmas Jézus-szobrot a Corcovado-hegy gránittömbjére. Az ötletből – pénz híján – semmi sem lett. A tervet 1921-ben melegítették fel az ország függetlenségének százéves évfordulóján. A szobrot végül közadakozásból építették fel.

Machu Picchu – Peru
Az inkák több közel hatszáz éves romvárosát 1911-ben fedezték fel, de még ma sem tudják, miképp építették a kereket és fémszerszámokat nem használó inkák a rejtélyes várost. Sőt, az is találgatások tárgya, hogy mi volt a funkciója: temetkezési hely, közigazgatási központ, üdülőváros, vagy netán más, pl. támadás esetén az inka arisztokrácia menedéke.
A 13 négyzetkilométeres területen mindenütt, ameddig a szem ellát, hihetetlen precizitással faragott és illesztett kövekből rakott hatalmas falak, teraszok, csatornák, utak és rámpák ejtik ámulatba a látogatót.

Petra - Jordánia
Petra az egyetlen hely Földünkön, amely az Unesco világörökség mindkét, természeti és kulturális listájára is felkerült. Ezt a különleges rangot egyedülálló, sziklákba vájt épületeinek, másrészt a varázslatosan sokszínű környezetnek köszönheti. A homokkő sziklákba ékelődött kanyon meredek falai 45 színárnyalatban pompáznak. A vörös homokkő árnyalatai a rózsaszíntől a liláig, a kéktől a sárgáig húzódnak. A több mint 2000 éves város egy része egészen máig fennmaradt.

Tadzs Mahal - India
India ékköve, az agrai mauzóleum fehérmárvány tömbje valóban egyike a világ leglenyűgözőbb és legemlékezetesebb épületeinek. Az indiai muszlim építészet legtökéletesebb ékének tartott Tadzs Mahalt 1632 és 1654 között építtette Dzsahan sah.
A mogul császár rajongva szeretett felesége, Mumtaz Mahal emlékére emeltette a rendkívüli építményt, aki 14. gyerekük szülésébe halt bele. Az uralkodó azt ígérte a hercegnőnek halálos ágyán, hogy olyan egyedülállóan pompás sírt építtet neki, ami örökre megőrzi nevét. A legszebb szerelmi emlékmű megvalósításán a fennmaradt iratok szerint húszezer munkás dolgozott, huszonkét éven keresztül.

Nagy Fal - Kína
Turistacsalogató szlogen, hogy ez az egyetlen emberi építmény, amely a Holdról is látszik. A valóságban a Nagy Fal csupán 6 m széles, és 2200 évvel ezelőtt alkotott összefüggő rendszert, ma már csak romjai állnak.
Hossza eredetileg 6000 km volt, és az északról betörő nomád mongol hordák ellen építtette Csin császár ie. 221-től kezdődően, 14 éven át. Eleinte csak rabszolgák, katonák és fegyencek dolgoztak itt. Később iderendelték az akkori lakosság egyhatodát, egymillió embert. Felük életével fizetett a császár nagyszabású tervének megvalósításáért.

Az eredeti lista
Az ókori világ legnevezetesebb építményeit, az eredeti hét csodát, egy görög költő és utazó, Antipatrosz szedte csokorba a Földközi-tenger vidékéről. Az időszámításunk előtt két évszázaddal készült listán Szemirámisz függőkertje, az alexandriai világítótorony, Pheidiász Zeusz-szobra, Kheopsz fáraó piramisa, a rodoszi kolosszus, az efezoszi Artemisz-templom és a halikarnasszoszi mauzóleum szerepelt. Ezekből egyedül az egyiptomi piramisok láthatók ma is.
(Szerző: Piros Christa)

Nincsenek megjegyzések: