Oldalak

2010. február 6., szombat

Pénzügyi abc - (B)

B2B (Business to business) Vállalatok közötti kommunikáció, kapcsolat, értékesítés (szervezeti piac).
B2C (Business to consumer) Vállalat és fogyasztó közötti kommunikáció, kapcsolat, értékesítés (fogyasztói piac).
Balassa-Samuelson hatás A felzárkózó országokban a termelékenység javulása eltérően sebességgel megy végbe a gazdaság egyes ágazataiban. A külkereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél a termelékenység javulása nagyobb, ami nagyobb nominális bérnövekedést tesz lehetővé. A béremelkedés azonban átgyűrűzik azokba az ágazatokba is, ahol a termelékenység nem növekedett. Az emiatti indokolatlan béremelkedésnek - az árszínvonal növekedésén keresztül - végső soron inflációs hatása lesz.
Bankassurance A banki és biztosítási tevékenységgel egyszerre foglalkozó pénzügyi szervezetek tevékenységének összefoglaló (francia eredetű) elnevezése. A bankassurance megjelenése a már meglévő fiókhálózat kihasználásának közgazdasági előnyeiből ered.
Bankfelügyelet A hitelintézetek állami felügyelete, melynek célja a prudenciális szempontok érvényesítése a bankok gazdálkodásában, és a nagyméretű, pénzügyi rendszert veszélyeztető pénzügyi válságok kialakulásának megakadályozása.
Bankgarancia A bankgaranciát bankok vállalják ügyfeleikért, ezzel lehetővé téve számukra, hogy egy másik banktól hitelt kapjanak. Ezt a kötelezettségét a bank szerződésben vállalja, pontosan meghatározva, milyen feltételek teljesülése esetén hívható az le. A bankgarancia természetesen pénzbe kerül, általában az adósság összegére vetítve évi 26%-ba.
Bankgarancia felülgarantálása Egy másik bank arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben az ügyfél részére garanciát nyújtó bank a kedvezményezett felszólítása ellenére nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, teljesíti a fizetést.
Banki papírok Bank által kibocsátott betéti okiratok, köznyelvben banki értékpapírnak mondják őket, holott nem valódi értékpapírok.
Bankjegyfedezet Valamilyen értékkel rendelkező vagyontárgy, vagyoni értékű jog, amely a bankjegy értékét szavatolja, garantálja. Enélkül csak a kibocsátó iránti bizalom jelentené a garanciát, amely azonban a történelemben számos esetben nem teljesült. Így természetesen az adott bankjegyet sem akarták a fizetésknél elfogadni. Több típusa létezik: tiszta arany-, értékpapír-, érc-, illetve különböző vegyes fedezetek.
Bankközi piac Az a piac, amelyen a bankok felesleges hazai és devizatartalékaikat kihelyezik rövid lejáratra. Példa: a londoni bankközi piacon fontban felvehető rövidlejáratú hitel irányadó kamatlába a font-LIBOR.
Bankközi tranzakció (interbank transaction) Olyan fizetési megbízás, mely egy bank pénzforgalmi számlájának megterhelését és egy másik bank számlájának jóváírását kezdeményezi valamely elszámolási rendszer közvetítésével.
Bankközi zsírórendszer A bankok közti fizetési forgalmat lebonyolító elszámolási rendszer. Magyarországon a zsírórendszert a GIRO Rt. működteti, amelynek közvetve vagy közvetlenül minden bank tagja.
Bankostrom Valamely bank megrendült helyzetének következtében kialakuló öngerjesztő folyamat, aminek során a bank betétesei egyszerre igyekeznek kivonni elhelyezett betéteiket, „megostromolják” a bankot, amely külső segítség nélkül képtelen az ostrom kivédésére, a betétek visszafizetésére. Mivel a bankostrom öngerjesztő folyamat, rosszindulatú pletykára alapozva egy egészséges bank ellen is megindulhat.
BAR A BAR az olyan adósok nyilvántartása, akik valamely hitelintézetnél elmulasztották a törlesztést. A BAR vállalkozói rendszere mintegy 150 000 vállalkozás több mint 800 000 szerződését tartalmazza, míg a lakossági rendszer több mint 180 000 természetes személy 300 000 mulasztását, visszaélését taglalja. Aki többet akar megtudni a rendszerről az keresse fel a www.bisz.hu oldalt.
Bartel Nem valutával, hanem áruval történő fizetés.
Bárlista Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, új neve Központi Hitelinformációs Rendszer. A bankok nemfizető ügyfelei a minimálbért meghaladó tartozás esetén kerülnek fel a listára, amelyet kölcsönfolyósítás előtt a bankok rendszerint leellenőriznek.
Bedobó trezor Fiókzárást követő pénzbefizetés lehetősége vállalkozások számára, ahol az elszámolás utólagosan történik.
Befektetett eszközök fedezettsége Saját tőke / Befektetett eszközök Azt mutatja, hogy az összes befektetett eszközt milyen arányban finanszírozza a saját tőke. Kedvező, ha a mutató minél nagyobb, mert ez azt jelenti, hogy a saját források egyre nagyobb hányadát finanszírozzák a befektetett eszközöknek.
Befektetett tárgyi eszköz Ide tartoznak például a járművek, gépek, berendezések, ingatlanok. Leginkább az immateriális eszközöktől való megkülönböztetés érdekében hangsúlyozzák a „befektetett” szót.
Befektetés Pénz lekötése egy vállalkozás céljainak megvalósítására, nyereségszerzés reményében.
Befektetési alap Befektetési tevékenységet üzletszerűen végző cég. A pénz átvételekor befektetési jegyet ad ki, amely a befektetéssel realizálható hozamból való részesedésre szóló jogosítvány.
Befektetési bank Kizárólag befektetési szolgáltatásokat - értékpapírügyleteket, tanácsadást, kibocsátásszervezést, aláírást, jegyzési garanciavállalást, stb. - nyújtó bank. Elsősorban az USA-ban elterjedt, mivel ott korábban törvény tiltotta a befektetési és kereskedelmi banki tevékenység együttes végzését.
Befektetési hitel Rövid lejáratú, értékpapírvásárláshoz nyújtott hitel, amikor a hitelező is részt vesz az értékpapír-ügylet lebonyolításában.
Befektetési jegy Befektetési alapnál elhelyezett megtakarításért kapott dematerializált értékpapír.
Befektetési kockázat A bank befektetéseinek esetleges értékcsökkenéséből, illetve azok vészhelyzetben való költséges értékesítéséből eredő kockázata.
Befektetési szolgáltató Más néven bróker, aki befeketési szolgáltatási tevékenységet, kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet végző társaság. Ide tartozik az értékpapír-kereskedő, az értékpapírbefektetési társaság és az értékpapír-bizományos.
Befolyásszerzés Adott részvénytársaság részvényeiből meghatározott hányaddal való közvetett vagy közvetlen rendelkezés.
Belső érték (opciónál) A szerződésben rögzített ár és a később realizálódott piaci ár különbsége. Akkor érdemes lehívni az opciót, ha van belső értéke.
Belső finanszírozási erő Megmutatja, hogy a nettó befektetések hányszorosát lehetne a CF-ből finanszírozni.
Belső konvertibilitás A konvertibilitás azon fokozata, amikor devizabelföldi gazdasági szereplők számára (is) szabad a hazai valuta külföldi valutára történő átváltása. Létezik külső konvertibilitás, amikor ez a lehetőség devizakülföldiek számára adott.
Bemutatóra szóló A tulajdonos neve nem jelenik meg a terméken és a dokumentumokon.
Benchmark Küszöbszám, viszonyítási alap, amely lehetővé teszi eltérő dolgok összehasonlítását vagy mérését. Stratégiai tervezésnél a számszerűsített cél, amelyet el kell érni.
Benchmarking Szervezetek közötti (gyártási, szolgáltatási stb.) információcsere a „leghatékonyabb megoldások” megtalálása érdekében. Vállalati filozófia, amely kölcsönös segítségnyújtás révén kíván üzleti előnyöket elérni.
Bessz A részvényárfolyamok hosszabb időn át tartó csökkenése.
Betétbiztosítás Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által a magyarországi bankokban, illetve ezek külföldi fiókjaiban elhelyezett névre szóló betétek, kötvények és letéti jegyek után 6 millió Ft értékig nyújtott garancia, amelyet a betéttulajdonos részére a pénzintézet fizetésképtelensége esetén az Alap kifizet. Az OBA szolgáltatásait tagintézményei részére nyújtja, a felmerülő kifizetéseket a tagdíjból, illetve szükség esetén pótlólagos befizetésekből finanszírozza.
Betételhelyezés Pénz elhelyezése bankszámlán vagy betétkönyvben, illetve okiratban.
Betéti kártya (debit card) Olyan kártya, amellyel a kártyabirtokos közvetlenül - valamely hitelintézetnél vezetett - számlája terhére vásárolhat, vagy pénzt vehet fel.
Béta Az egyedi részvénynek a piaci átlagos kockázatához (=1) való hozzájárulása. Ha Béta nagyobb 1-nél, akkor a részvény a piac átlagánál erősebben, ha kisebb 1-nél, akkor kevésbé érzékeny a külső hatásokra.
Bianko Üres, kitöltetlen okmány, amely lehet csekk, váltó stb.
Bizonytalanság Az emberek és a környezet viszonyának azon tulajdonsága nem látható.
Biztosítás A későbbiekben esetleg bekövetkező kárt biztosítási díj fizetésével fedező ügylet.
Biztosítási alkusz (Bróker vagy makler) olyan biztosításközvetítő, aki a szerződés létrejöttét, fennmaradását a biztosítási védelmet kereső megbízásából segíti. Segítséget nyújt a biztosítási igény megfogalmazásához és a megfelelő partner (biztosító) kiválasztásához, közreműködhet a díjbeszedésben és a kárrendezésben is. Az alkusz független; nem köthet olyan megállapodást, hogy az ajánlatokat csak egyetlen biztosítóhoz közvetíti. Az alkusz a biztosítótól kap jutalékot.
Biztosítási ág A biztosítások kockázati ismérvek szerinti csoportosítása. Két ága van: a nem-életbiztosítás és az életbiztosítás.
Biztosítási díj A biztosító kockázatviselésének ellenértéke. Összegét és esedékességét a szerződés rögzíti. Ha az esedékességtől számított 30 nap elteltével ( respiro) a díjat nem fizetik meg, a 30. napon a szerződés minden értesítés nélkül, automatikusan megszűnik, hacsak a felek nem állapodtak meg díjhalasztásban vagy hosszabb respiróban.
Biztosítási esemény A biztosítási szerződésben rögzített olyan jövőbeli esemény, amelynek bekövetkezése esetén biztosítási szolgáltatás jár. Biztosítási esemény lehet valamilyen károsító esemény (törés, betörés, tűz stb.), halál vagy meghatározott időpont elérése (életbiztosítás), testi sérülés, rokkantság (baleset-biztosítás).
Blue chip A legismertebb, leglikvidebb tőzsdén lévő vállalatok részvényeinek gyűjtőneve.
BMX index (benchmark-index) Meghatározott futamidejű állampapírok hozamaiból számított referenciamutató.
Branch Angol kifejezés, jelentése: fiók. Egy bank fiókhálózatát például angolul branch network-nek hívják.
Bróker Tőzsdei ügynök, aki ügyfelei részére teljesít megbízásokat.
Bruttó árfolyam Felhalmozott kamatokat is tartalmazó árfolyam (például kötvényeknél).
Bruttó elszámolási rendszer (gross settlement system) Átutalási rendszer, amelyben a pénz vagy értékpapír átutalások résztvevők közötti kiegyenlítésére tételenként kerül sor.
BUBOR Budapesti, bankközi, referencia jellegű kamatláb (ehhez viszonyítják a bankok az egyes hiteleiket, például BUBOR+30 bázispont). Egy bázispont=1/100%.
BUX A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság hivatalos részvényindexe. A piac mozgását mutatja. Valós időben, 5 másodpercenként kerül kiszámításra az aktuális piaci árak alapján.

Nincsenek megjegyzések: