Oldalak

2010. február 6., szombat

Tulsúlyos?!

Hol kezdődik a kövérség?
A szépség relatív. A kövérség is - mondják, ám ez nem teljesen igaz, hiszen a BMI-vel, azaz a testtömegindexszel mindenki megtudhatja, hogy magasságához képest ideális-e a testsúlya.
Kövér Amerikában egy felmérés szerint minden második ember túlsúlyos. Magyarországon nem ilyen súlyos a helyzet, de számtalan betegség és akár halál is bekövetkezhet a nem megfelelő testsúly kialakulása miatt. Persze nemcsak a túlsúly káros, hanem a kóros soványság is, hiszen mindkét állapotnak megvannak a maga hátrányai. Persze esztétikai szempontok miatt sem mindegy, hogy az adott magassághoz milyen súly társul, de talán fontosabb, hogy ennek milyen egészségügyi vonzatai vannak. Az elhízás számszerűsítésére többféle mérés is képes, a legnépszerűbb azonban a BMI, azaz az úgynevezett testtömegindex.Kiszámítása egyszerű: a kilogrammban vett testsúlyunkat elosztjuk a méterben megadott magasságunk négyzetével. Vegyünk egy példát: ha egy 170 cm-es nő 65 kilogramm, a számítás a következő: a magasságot (méterben) négyzetre emeljük: 1,7*1,7=2.89, majd ezzel az értékkel elosztjuk a súlyt, azaz: 65:2,89=22.49. Persze az eredmény semmit sem ér, ha nem tudjuk értékelni. Íme:
-20: sovány
20-25: ideális
25-30: túlsúly
30-35: mérsékelt elhízás
35-40: súlyos elhízás
40- : nagyon súlyos elhízás
Az ideális testsúlyunkért rengeteget tehetünk, hiszen a génállomány csak mérsékelten felelős az elhízásért, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással elérhetjük, visszanyerhetjük vagy
megtarthatjuk áhított alakunkat.

Nincsenek megjegyzések: