Oldalak

2010. február 6., szombat

Pénzügyi abc - (C)

CAMEL-módszer CAMEL-módszer A bankok értékelésére a nemzetközi gyakorlatban bevett módszer. A bankokat a következő öt fő szempont alapján értékelik: tőkemegfelelés (Capital adequacy), eszközminőség (Asset quality), menedzsment (Management), jövedelmezőség (Earnings) és likviditás (Liquidity).
Cash flow-forgalomráta Megmutatja, hogy az értékesítés nettó árbevételéből mennyi a CF.
Cash flow mutató (CF): Azt mutatja meg, hogy mekkora a kizárólag az üzletmenetből, az értékesítési folyamatból származó belső finanszírozás nagysága.
Cash pool Kiskincstári” rendszer, amely kisebb vállalkozások, önkormányzatok készpénzkezelését optimalizálja. Célja a felesleges pénzmozgások kiszűrése, és a valós finanszírozási igény kimutatása.
Cash pooling Az banki művelt, mikor a bank az ügyfél számláit egy főszámlára vonja össze, melyet így kedvezőbb kondíciókkal vezet.
Cesszió Jogok átruházása például vevőköveteléseknél, kárigény értékesítésénél.
Cégszerű aláírás Az aláírásra jogosult vezető(k) aláírása és a cég hivatalos bélyegzője együttesen.
Célbetét Meghatározott célra elhelyezett betét.
Célhitel Meghatározott célra felhasználható hitel.
Célok alapján való vezetés A vállalatvezetés a közösen kialakított, elfogadott és a szervezeti hierarchiában lebontott célokat tekinti a napi munka megszervezésének és értékelésének alapjaként.
Céltartalék A vagyonmérlegben a forrás oldalon megjelenő osztály, amely a várható veszteségekkel van kapcsolatban. A gazdálkodó szervezeteknek a számviteli törvény előírásainak megfelelően kell a lejárt, bizonytalan megtérülésű követeléseik után céltartalékot képezni.
Cirrus/Maestro (C/M) Az Europay nemzetközi kártyatársaság csak elektronikus fizetésre vagy pénzfelvételre alkalmas kártyája.
Címlet A kibocsátott értékpapír egysége, amely a teljes kibocsátáshoz való aránynak megfelelően valamilyen jogokkal ruházza fel birtokosát.
Corporate banking Bankok esetében a vállalati üzletág elnevezése (szemben a retail bankinggel, amely a lakossági üzletág angol neve). Ide értendő a vállalatoknak történő hitelnyújtás, bizonyos tanácsadási funkciók, számlavezetés stb.
Corporate Finance Teljes körű vállalati pénzügyi szolgáltatás.
Credit memo A kereskedő által kiállított dokumentum, amelyben a vevő részére történő visszafizetésről tájékoztatja. Előzménye az, hogy a vevő az előzőleg átvett áru egy részét vagy egészét visszaküldte.
CROA Megmutatja, hogy az összes eszközérték mekkora pénzáramot \"generál\".
CROE Megmutatja, hogy a részvényesek tőkéjének mekkora hányadát teszi ki a CF.
CROI: Megmutatja, hogy adott mennyiségű lekötött tőke értékre mennyi CF jut.
Csoportos beszedés Olyan beszedési megbízás, mely során a Számlatulajdonos (jogosult) megbízza a Bankot, hogy az azonos jogcímen kötegelve benyújtott beszedési megbízások alapján a Bank a számlája javára és a kötelezettek bankszámláinak a terhére meghatározott összeget szedjen be. Kizárólag forintban lehetséges.
Csőd Az a jogi eljárás, amelynek során rendezik annak a vállalatnak az adósságait, amely nem képes pénzügyi kötelezettségeinek eleget tenni.

Nincsenek megjegyzések: