Oldalak

2017. április 1., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Húsvéti tojás

Nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban, mára azok a gazdák is visszaállították a termelésüket, akiket érzékenyen érintett a hónapokig elhúzódó madárinfluenza. A hosszú hónapokra elhúzódott madárinfluenza-járvány ellenére lesz elegendő tojás húsvét előtt a boltokban. Az S-es méretű tojások problematikája ugyanakkor továbbra is fennáll.

Szőlőtelepítés...

Az EU-s szabályokkal összhangban tavaly óta Magyarországon is növelhető a borszőlő ültetvények nagysága. Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be. Ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését. A növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1%-a lehet.

A KKM 2017-es borválogatása

Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2017-es borválogatását, az idén a magyar borokat 26 pincészet 26 fajta bora képviseli majd a világban, 142 magyar külképviseleten.
Kiemelt figyelmet fordítanak a furmintra, ez ugyanis olyan borfajta, amely méltó képviselője lehet a magyar boroknak. Ezért a mostani külügyi borválogatásban is 12 furmint, vagy furmintalapú házasítás található. A magyar bor is, mint a magyar diplomata az országot képviseli, ezért kell ezen a területen a legjobb minőségre törekedni  - fogalmaztak.Tavaly a magyar borexport mintegy 88 millió eurót (mintegy 26-27 milliárd forintot) tett ki, 6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Jó higiéniai gyakorlati útmutatók

Elérhetőek a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.
Az Útmutatók letölthetők az FM weboldaláról.

Agrárakadémia konferenciasorozat

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében 2017. április 4-én Agrárakadémia néven nyílt konferenciasorozat indul útjára. A fórum az agrár-szakpolitika irányvonalainak bemutatását és népszerűsítését célozza meg tematikus felépítésben minden hónap első csütörtökén.
A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő fórumok nyitó eseményének témája a Nemzeti Vidékstratégia. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert követően, a délelőtt folyamán Kapronczai István nyugalmazott főigazgató, Horn Péter akadémikus és Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója tartanak előadásokat a Nemzeti Vidékstratégiával kapcsolatosan.

Időpont: 2017. április 4. (kedd) 10 óra
Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ, 1223 Budapest, Nagytétényi út 190.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.hermanottointezet.hu/agrarakademia oldalon lehet. 

Nincsenek megjegyzések: