Oldalak

2017. április 27., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Élénkülő traktorpiac...

Jelentősen bővült a traktorok piaca az év elején. Az idén januárban például 333 traktor talált gazdára, ami 88 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest. A traktorok mellett még a nehéz-pótkocsiknál volt hasonlóan kimagasló, közel 100 százalékos növekedés januárban, utóbbi járművekből 263 darab talált gazdára.

Szőlőskertek bővítése...

Rövidesen megjelenhet a kertészeti ültetvénytelepítést célzó pályázat módosítása, így hamarosan a szőlőskertek bővítésére is igényelhetnek európai uniós támogatást a gazdálkodók. A beérkezett kérelmeket hármas szempontrendszer alapján fogják rangsorolni. Pluszpont jár például azoknak, akik a borvidéki átlagnál magasabb termőhelyi adottságú területre telepítenék ültetvényüket, illetve a kormány agrárpolitikájával össz­hangban a kis- és közepes vállalkozásokat is előnyben részesítik a kérelmek elbírálásánál.

Szigorodó szerződési feltételek...

Agrárfronton áll a bál: elrettentõ büntetõ kamatot és szankciókat akarnak: Ha a felvásárlók késõn, vagy egyáltalán nem fizetnek a gazdáknak. Minimum tíz százalékra kellene növelni egy szakmai javaslat szerint a mezőgazdasági szerződésekben kikötött éves késedelmi kamat mértékét és elrettentő erejű büntetéseket kellene kiszabni, ha a felvásárlók nem fizetnek határidőre a termelőknek.

Agrárgazdasági kórkép...

A magyar agrárgazdaság a II. világháború után vezető szerepet kapott. Azonban ez a növekedés nem tarthatott sokáig, a visszaesés már 1980-ban érzékelhető volt, de az igazi problémák a rendszerváltás után kezdődtek. Míg a világ mezőgazdaságának bővülése 1990 és 2012 között meghaladta az 50%-ot, hazánk fejlődése 10%-ot esett vissza. Figyelembe véve a mezőgazdaság technikai fejlődését a rendszerváltás után, be kell látnunk, hogy Magyarország messze nem használja ki az az agrárgazdaságban rejlő adottságait.
Részleteiben lásd a " Magyar agrárgazdaság az EU-csatlakozást követő években" című tanulmányt, amit teljes hosszában itt olvashatnak.

38. Országos borverseny

Elindult a nevezés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett, valamennyi hazai termelőnek bemutatkozási lehetőséget és megmérettetést kínáló borversenyre. A minták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) irodájában és hat belföldi gyűjtőponton adhatók le. Nevezni a www.orszagosborverseny.hu oldalon keresztül lehet, itt találhatók a tudnivalók, valamint a borverseny részletes szabályzata is. A nevezés határideje 2017. május 15.

Aludoboz pazarlás...

Magyarországon évente 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de ennek felét, mintegy 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100 %-ban és akárhányszor újrahasznosítható.
Az aludobozok újrahasznosításánál környezetvédelem és gazdaságosság egy irányba mutat: az alumínium ugyanis minőségromlás nélkül közel 100 százalékban, akárhányszor újrahasznosítható, így az elsődleges nyersanyagokból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95 százalékkal kevesebb energia szükséges. Ez azt jelenti, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával például annyi energiát spórolunk, amely egy laptop 3 órás működéséhez is elegendő.



Nincsenek megjegyzések: