Oldalak

2017. április 21., péntek

T A L L Ó Z Ó...

FruitVeB akciók...

Akciókkal próbálja népszerűsíteni a zöldség-gyümölcs fogyasztást a FruitVeB, vagyis a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
A szervezet együttműködik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével, amely a Gyere Programot és a Gyere Napokat szervezi. Optimális mennyiség például egy napra: három levél fejes saláta, 220 gramm zöldborsó és egy banán. Az Okostányér program révén is hasznos információkra lehet találni.

OKOSTÁNYÉR® – Új magyar táplálkozási ajánlás | MDOSZ

Jégeső elhárítás

2018 májusától már működni fog az a jégeső-elhárítási rendszer, amely az eddigi 141-gyel együtt összesen 984 talajgenerátorból áll. Az elmúlt 35 évben az összes biztosított mezőgazdasági káresemény 20 százalékát jégverés okozta. Mivel az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, arra számíthatunk, hogy egyre gyakoribbá és erősebbé válik, gondoljunk csak a tavaly tavaszi heves jégesőkre. Négy régiót alakítanak ki, ezek határvonalát logisztikai számítások határozták meg.

Gyógynövény szakkönyvek

Csurgó Sándor: Családi gyógynövénytár
A könyv a korábban megjelent Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek című könyv átdolgozott, bővített kiadása.
Szépréthy Tibor: Díszít és gyógyít
 A könyvben elsősorban azok a növényfajok találhatók meg, amelyek magját könnyen beszerezhetjük kertészeti szaküzletekben, és a leírásokból nemcsak környezeti igényüket, szaporításukat, gyógyhatásukat ismerheti meg az olvasó, hanem ahhoz is tanácsot kap, hogy milyen egynyári vagy évelő dísznövényekkel társíthatók a díszkertben.
Antal József: Gyógynövények termesztése
E könyvben növényenként kaphatunk tájékoztatást a legfontosabb termesztési módszerekről a környezeti, talaj-előkészítési, tápanyag ellátási igényekről, a vetési, ápolási, betakarítási teendőkről. Tájékozódhatunk az egyes gyógynövények legfontosabb hatóanyagairól, a gyógyhatásokról és a felhasználási lehetőségekről.
Csurgó Sándor: Gyógynövény embernek, állatnak, növénynek
Újszerű a könyvben, hogy a gyógynövények állatgyógyászati alkalmazását és a biológiai gazdálkodásban betöltött szerepüket is hangsúlyozza. A könyv fő érdeme, hogy a gyógynövények alkalmazási gyakorlata mellett olyan szemlélet- és gondolkodásmódot sugall, ami egészségünk megőrzéséhez, környezetünk védelméhez egyre inkább szükséges.
Bernáth Jenő - Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása /CD melléklettel/
A könyvben található CD-melléklettel a növények felismerését segítik elő, amire különösen a gyűjtött fajok megismerésében van szüksége az olvasónak.
Rácz János: Gyógyhatású növények
Ebben a könyvben - amely az Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 30. tagja - a szerző 250 növényt ismertet ábécérendben. Megtalálhatók közöttük a legismertebbek, például a hársfa, kamilla, zsurló, és az olyan ritkábban emlegetettek is, mint a hérics, longán, pekándió. A szócikk élén a növénynév köznyelvi alakja áll.
Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények
A mű bevezető fejezeteiből megismerheti az olvasó a gyógy- és illóolajos növények felhasználásának rövid történetét, és mai, gyógyításban, tünetkezelésben, a fitoterápiában betöltött, egyre népszerűbb szerepüket.

Szakmák éjszakája

Gyakorlatközpontú programokkal népszerűsíti a Szakmák éjszakája április 21-én a szakképzést annak érdekében, hogy még többen válasszák a szakmát adó képzéseket. A vidéki életforma egyre népszerűbb a fiatalok körében, amit az is mutat, hogy a mezőgazdasági szakképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben 20 százalékkal nőtt. Az agrártárca irányítása alatt 63 agrárszakképző iskola kínál korszerű tudást, ahol közel hatvan szakképesítés közül választhatnak a diákok. A tanulók fele szakközépiskolai, másik fele szakgimnáziumi képzésen vesz részt. A legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági technikus, a mezőgazdasági gépésztechnikus és az erdésztechnikus, a mezőgazdasági gépész, a pék és a gazdaképzéseket övezi.

Hulladékcsökkentési hét

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A nemrégiben megkapott információ szerint az idei döntősök közé 2 hazai akció is bejutott. A nemzetközi zsűri a fenti magyarországi kategória győztesek közül a Barangoló Közhasznú Egyesület akcióját és a PontVelem Programot válogatta be a döntősök közé, tehát értük szoríthatunk a május 18-i barcelonai eredményhirdetésig.

 

Nincsenek megjegyzések: