Oldalak

2017. április 14., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Nemzeti Parki Termékek

Az épített és a természeti környezet, a táj, a szőlő és gyümölcskultúra, a jószágtartás jelene és hagyománya érződik minden egyes kiváló Nemzeti Parki Terméken. Fontos megőrizni és gyarapítani ezeket az értékeket, e célt is szolgálja a Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer kiépítése. Nemzeti Parki Termék Védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000-es területeken megtermelt termékek és szolgáltatások láthatóak el. Például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok. Nemzeti Parki Termék Védjeggyel mára 158 gazda 600 terméke rendelkezik. A hazai nemzeti parkokban összesen 300 ezer hektárnyi védett terület található.

Pozitív gondolkodás


 Minden elért eredmény egy ötlettel kezdődött.
·        Higgyen saját magában.
·        Minél inkább el akar kerülni valamit, annál kevésbé fog sikerülni.
·        A dolgok értelme, hogy jól alakuljanak.
·        Kétely a siker ellensége.
·        Az agresszió a félelem és önbizalomhiány jelzése.
·        A remény fiatalít, a félelem öregít.
·        Csak attól nagyok a nagyok, mert mi térdre ereszkedünk előttük.
(F: V Pfeiffer – Pozitív gondolkodás)

Zöldítés gazdálkodói kézikönyv 2017.

A zöldítés gazdálkodói kézikönyv 2015. évi első megjelenését követően minden évben az aktuális jogszabályi változások és gyakorlati tapasztalatok alapján frissített tartalommal segíti a gazdálkodókat. A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár az idén is megjelentette a kézikönyv aktuális változtatásokat tartalmazó kiadását.
A frissített gazdálkodói kézikönyv kizárólag elektronikusan jelenik meg és az alábbi linken érhető el:
http://www.kormany.hu/download/b/36/01000/5_zold_gazdalk_kezikonyv.pdf

Gyümölcstermelők továbbképzése

A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. hagyományosan minden évben megszervezi a Gyümölcstermelők Éves Továbbképzését, amely idén március 16-17-én ismét Tatárszentgyörgyön zajlott le. A konferencia ideje alatt háttéripari cégek kiállítása volt megtekinthető több témában (többek között a Metra Kft. kiállítása, aki öntözőrendszerek kis- és nagykereskedelmével foglalkozik), az udvaron pedig a DM-KER Kft. traktorait, permetezőit, valamint egy igazi újdonságnak számító – szőlő és gyümölcs ültetvények talajmenti fagy elleni védelmére szolgáló – FOG-DRAGON /KÖDVETŐ nevű gépet láthattak az érdeklődők.
Rendezvényekről bővebb információ: www.kerteszportal.hu 

Gyengül a géppiac

Nem érték a szakmát villámcsapásként az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésének eredményei a főbb mezőgazdasági gépek hazai tavalyi forgalmáról. Tovább csúszott a piac lefelé a lejtőn, és ki tudja, hol van a vége. Jól látszik, hogy a beruházási kedv folyamatos csökkenése nem csak az erőgépeket érinti, hanem a mezőgazdasági munkagépek piacát is.

A bioetanol perspektivája

Az alapanyagok ára akár napról napra nagymértékben képes változni. Gondoljunk csak a búzára, vagy éppen a kukoricára: időjárástól, szezontól, kínálattól és kereslettől is függ, adott időpontban mennyiért tudja értékesíteni a termelő a terményét. Nem véletlen hát, hogy egyre több bioetanol gyár épül Magyarországon, amikkel több legyet is üthetnek egy csapásra, ha okosan sáfárkodnak az erőforrásaikkal. Az üzemek létesítése nemcsak a termékelőállítás szempontjából fontos, hanem a hátrányos helyzetű térségek növekedése és a vidék felzárkózása miatt is. 

Ismét az ehető sáskákról...

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 százalékát teszik ki.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt feltételezi, hogy 2050-re, ezek a feltörekvő piacok fogyasztják az állati eredetű fehérje (hús, tojás és tejtermékek) 29 százalékát. Ha megegyező térfogatú sáskát és marhát hasonlítunk össze, a rovarok 80 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki, fehérje tartalmuk pedig kétszer annyi, mint a csirkecombé vagy a steaké. A FAO adatai szerint a sáska 80 százaléka ehető, míg a csirkénél és sertésnél csak 55, a szarvasmarha esetében pedig 40 százalékról beszélhetünk. 

Már beadhatók az egységes támogatási kérelmek

A gazdák április 7-től május 15-ig adhatják be szankciómentesen az egységes támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. Az idei évtől ügyfélkapun keresztül, kizárólag elektronikusan lehet beadni a kérelmeket. Szankcióval június 9-ig lehet módosítani a beadott kérelmet.  


Nincsenek megjegyzések: