Oldalak

2017. április 11., kedd

T A L L Ó Z Ó...

Állatalapú támogatások

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében alapvető szabály a mezőgazdasági haszonállatok megfelelő azonosítása és nyilvántartása. Ezen előírásokról bővebben a KM kézikönyv (JFGK 6, JFGK 7, JFGK 8) fejezeteiben olvashatnak. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy számos állatalapú támogatásnak ugyancsak az a jogosultsági feltétele, hogy az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) történő kötelező adatbejelentések megfelelően teljesüljenek. Ezért annak érdekében, hogy, az állattartók a bejelentési kötelezettségüknek meg tudjanak felelni, minden esetben javasolt az ún. „ENAR esemény bejelentése kapcsolattartó állatorvosnak” elnevezésű segédbizonylat használata, melynek egy példányát el kell kérni a kapcsolattartó állatorvostól.

Védekezzünk a peronoszpóra ellen

A szőlőperonoszpóra tízévenként egy-két alkalommal jelent országos gondot, de termesztési körzetenként nagy eltérések mutatkozhatnak. A járványos évekre jellemző, hogy a fürtök már a virágzás idején súlyosan megbetegszenek. A BASF munkatársai a teljes szőlővédelmi szezon során segítik a szőlőtermesztőket növényvédelmi előrejelzéseikkel. A 2017. április 15-től, a www.szoloelorejelzes.basf.hu weboldalon elérhető szöveges és videós tanácsok informálják a felhasználókat.

Biztosított az uniós támogatás

Az Európai Parlament (EP) április 5-én, szerdán megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot, amely 6 milliárd euróval növeli a költségvetést és megerősíti a tagállamoknak korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.
A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet, a már folyamatban lévő felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben.

Állítsuk meg a talajromlást

Talajaink romló állapota mind fizikai, mind kémiai, mind biológiai szempontból nézve tény. Ráadásul utoljára az előző rendszerben történt módszeres talajjavítás. Manapság már nem is hallunk erről, pedig az ország nagy részén szükség lenne rá. A talajveszteség több mint kétharmada mezőgazdasági földterületet sújt, az erdőket viszont – természetszerűleg – csupán csekély (1 százaléknyi) mértékben. Hogy kinek a kezében van a döntés? A gazdálkodóéban! Hihetetlen nagy felelősség van a kezükben. Magyarország nagyon gazdag ország, csak nem tudunk róla: olyan ásványi anyagaink hevernek kihasználatlanul, amelyeket már a ’70-es években megtaláltak, és már akkor nagy jövőt jósoltak nekik. Kőzetekből bányászott ásványi anyagokról van szó. Kétezernél több publikáció született róluk. Termés- és talajjavító, biotermesztésben is alkalmazható hatásait részletesen megvizsgálták, aztán az erről szóló tanulmányok bekerültek a fiókokba.

Tenyészkoca állatjóléti támogatás

Szabály szerint áprilisban adható be a 2016 utolsó negyedéves tenyészkoca állatjóléti támogatás kifizetési kérelme. Viszont mivel a hó végén munkaszüneti napok vannak, május másodikán még postázható a kérelem.
A IV. tárgynegyedévre vonatkozó kifizetési kérelmet az FM rendelete alapján 2017. április 1-30. között kell benyújtani a Magyar Államkincstár honlapján közzétett, 17/2016. (II. 29.) számú MVH Közlemény melléklete szerinti N0632 és N0633 számú nyomtatványokon.
Segédlet elérhető a Magyar Államkincstár honlapján (www.mvh.allamkincstar.gov.hu).

Madárfotós verseny

A mYnest a tavasz beköszöntével új madárfotós versenyt indított el 4 kategóriában, melyben 40 értékes díj vár átadásra.
Részletek:
https://www.mynest.hu/2017/03/15/tavaszi-mynest-jatek/
https://www.facebook.com/mynestbird/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Az ökológiai gazdálkodás helyzete


Elkészült a „Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?” című konferencia összefoglaló videója (2,5 perc), melyet itt tekinthet meg. A szöveges összefoglalót és az előadások anyagát pedig itt olvashatja.

Teendők a szarvasgomba gyűjtéssel kapcsolatban

2017. április 30-ig kell érvényesítés céljából beküldeni a 2017 előtt kiállított trifla gyűjtési naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH).
Ennek módjáról részletesen a hivatal weboldalán tájékozódhatnak a gyűjtők.
Az érvényes gyűjtési naplók – havonta frissített – listája megtekinthető a NÉBIH a honlapján.

Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva az ország egyik legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvénye lesz, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen szervez.
Időpont: 2017. május 31. – június 1.
Helyszín: Mezőfalva, Fejér megye
További információk a rendezvényről: szantofoldinapok@nak.hu

VP6-16.9.1-17 pályázat

Megjelent a VP6-16.9.1-17 Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság című felhívás. A felhívás keretein belül két célterületre lehet pályázni; egyrészt lehetséges a szolidáris gazdálkodás támogatása, vagyis hátrányos helyzetű csoportok bevonása a mezőgazdasági termelésbe, másrészt a közösség által támogatott gazdálkodás, vagyis a termelők és fogyasztók közti együttműködés támogatása.
A pályázati felhívás itt található!







Nincsenek megjegyzések: