Oldalak

2017. április 29., szombat

T A L L Ó Z Ó...

Jubilál a Magyarország legszebb konyhakertjei program

Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű program, amelyben az első évi 22 után tavaly már több mint 300 település kertművelői mérettették meg magukat.A programban számos határon túli nevező is részt vesz, és voltak már jelentkezők a Kárpát-medencén kívülről is, például Lengyelországból és Nagy-Britanniából. A program 2012-ben Karcagon indult el, és 2013-ban vált országossá. A verseny célkitűzése, hogy a kertművelők munkája kapjon kellő elismerést, és példájukat követve minél többen műveljenek konyhakertet, így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat is tovább öröklődhet a generációk között. A versenyben tavaly már 318 településről 2082 kertnevezést regisztráltak, ami 14 ezernél több kertművelőt jelentett. Az elmúlt 5 évben összesen 28 805 kertművelő szorgoskodott a nevezések nyomán a kertekben, és a bírálók összesen 194 országos díjat ítéltek oda.

Hetedhét Cekkeres védjegy

A minőségi helyi termékek piacra jutását segítendő bevezette a Hetedhét Cekkeres védjegyet hat homokhátsági község. Ruzsa, Bordány, Öttömös, Pusztamérges, Üllés és Zákányszék a tanyafejlesztési program keretében hívta életre a védjegyet, amit a hat község területén termelt zöldségek, gyümölcsök, illetve helyben előállított termékek kaphatnak meg - mondta a polgármester. A vásárlók jelenleg elsősorban helyi piacokon találkozhatnak a Hetedhét Cekkeres védjeggyel, hamarosan azonban a régió vásárain, kiállításain is megjelennek a termékek. A távlati célok között szerepel, hogy üzletláncokba is bekerüljenek a térség minőségi termékei.

Pálinka országkóstoló

Az idei Pálinka országkóstolóra még két hétig, május 5-ig lehet nevezni, mintákat küldeni. Az FM a Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen, az Országos pálinka és törkölypálinka versennyel együtt szervezi meg a Pálinka országkóstolót. Az eseményt az idén Esztergomban tartják meg, az eredményt pedig várhatóan június második felében hirdetik ki az Országházban.
A pálinkák közül 8 fő kategóriában a két legjobb kerülhet majd be a főzőmesterek kiválóságait tartalmazó kiadványba, a Pálinkakiválóságok könyvébe.

Kukorica gyomírtás

A 2007-2008. évi országos gyom felvételezési adatokból tudjuk, hogy az első 10-15 legfontosabb gyomnövény között találunk magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. A Belchim Crop Protection Kft. javaslata Meristo Extra csomag, ami egy hatékony és rugalmas megoldást biztosít a gyomnövények ellen. A Meristo Extra-t a gyomnövények kelésekor javasoljuk kijuttatni a kukorica 6 leveles állapotáig. A kezelést a gyomok fejlettségéhez kell igazítani.

Nincsenek megjegyzések: