Oldalak

2017. április 7., péntek

T A L L Ó Z Ó...

Húsvéti sonka

Egyre keresettebbek a minőségi húsvéti füstölt húskészítmények a magyar boltok polcain. A korábbi években jellemző árérzékenység enyhülni látszik, miközben a füstölt termékek mintegy 70 százalékát még mindig a húsvéti szezonban vásárolják meg a fogyasztók. A húsipari szereplők számítása szerint a korábbi évekhez képest nagyobb arányban fogják a minőségi, sok esetben prémium kategóriás füstölt termékeket keresni a fogyasztók a húsvéti szezonban. A húsvétot megelőző néhány hetes időszak egyértelműen a főszezon a füstölt hústermékek piacán. A korábbi évek felmérései szerint az évnek ebben az időszakában mintegy 5500-6000 tonna fogy ezekből a készítményekből.

Legeltetési tilalom

Megkezdődött hazánkban a szokásos, tavaszi veszettség elleni rókavakcinázás,
amelyet április 1. és 15. között végeznek az illetékesek. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelését kezdeményezte.

Turista horgászjegy

Tovább nő az érdeklődés a turista állami horgászjegy iránt. Az adatok alapján a regisztrálók több mint fele ki is váltja a turista állami horgászjegyet, amelynek segítségévél bárki könnyen hódolhat a horgászat szenvedélyének. A TUHIR rendszerről és a kiváltás menetéről alábbi cikkben olvashatnak bővebben: http://portal.nebih.gov.hu/-/turista-allami-horgaszjegy-2017-ben-is

Kötelező a deflektor használata a pneumatikus vetőgépeken

2016 január elsejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vetésére használnak. Mint minden növényvédelmi eljárás esetén, a csávázott vetőmagok vetése során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők, amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmagtételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-kal csökkenthető.

Húsvéti bárány?

Kevés bárány- és birkahúst eszik a magyar, évente átlagosan csak 20 dekát fogyasztunk fejenként. Az értékesítési gondok mellé még a kéknyelv nevű betegség is párosult, ami pluszkiadást jelent. Egy-egy birkán 3000-5000 forint vesztesége is lehet kedvezőtlen esetben a tenyésztőnek.
Idén a várt 1000-1200 forint/kilós ár helyett csak 900-950 forint/kilós árat kínálnak a felvásárlók.

Nincsenek megjegyzések: