Oldalak

2011. január 25., kedd

Ágazati hírek...

Sertéságazat:
- Fazekas Sándor miniszter szerint csökkent idehaza a sertéshúsfogyasztás a dioxinos szennyezés hírére.
- A VM február 28-ig átmeneti korlátozást rendelt el a Németországból származó élősertések, sertéshúsok és húskészítmények behozatalára.
- A VM bejelentette, hogy dioxinnal fertőzött hús és tojás nem érkezett Magyarországra.
- A VM tájékoztatása szerint idehaza elindult a PRRS (légzőszervi és immunbetegség) mentesítési program a sertéságazatban.
- Bulgáriában már több településen jelent meg a száj- és körömfájás, Romániában és Törökországban készültséget vezettek be; Dél-Koreában 2 millió állatot pusztítottak el a száj és körömfájás terjedésének megelőzése érdekében.
Gabona:
- Czerván György államtitkár bejelentése szerint 200 ezer hektár őszi vetés menthetetlen a belvíz miatt.
- A Nemzetköz Gabona Tanács (IGC) előrejelzése a 2010/2011. idényre: búzából 647 millió tonnát jeleznek, 3 millió tonnával többet a korábbi becsültnél (bázis: 678 millió tonna); búzakészletre vonatkozósan az idény végére 185 millió tonnát prognosztizálnak (5 millió tonnával többet a korábban becsültnél); kukoricából 809 millió tonnát várnak, 1 millió tonnával kevesebbet a korábbi előrejelzésnél (bázis 813 millió tonna).
Baromfiágazat:
- Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke levélben fordult a VM-hez, hogy az AMC indítson kampányt a hazai tojásfogyasztás ösztönzésére, s ehhez biztosítson a Minisztérium 40-50 millió Ft-ot; a Terméktanács ez esetben azonos összeggel járul hozzá a kampány sikeréhez.
- A dioxinbotrány miatt 15-20%-kal esett vissza a tojásfogyasztás és a termelői ár is csökkent a korábbi 14-15 Ft/db-ról 12-13 Ft/db-ra.
Szarvasmarha-ágazat:
Az USDA jelentése szerint Amerikában a marhahús nagykereskedelmi ára kétéves rekordot döntött a folyamatosan növekvő belföldi kereslet és az export bővülése következtében; januári szállításra a hízómarha ára 128,6 dollárcent/font a Chicagói Árutőzsdén (egy font = 0,45 kg).
AgrárHírek, 2011. január 24.

Nincsenek megjegyzések: