Dr. Fülöp Lajos: A vincellérmester könyve
A szerző a szőlőművelés és borkészítés tudományát ismerteti meg a szakma iránt érdeklődőkkel. Ez a könyv összefoglalja azokat az ismereteket, amelyek a vincellérmester-vizsga letételéhez szükségesek.
Tartalomjegyzék:
1. A szőlőtermesztés jelentősége, borvidékek, hegyközségek
2. A szőlőnövény és környezete
3. A szaporítóanyag előállítása
4. Tőkeművelési módok
5. Szőlőültetvények létesítése
6. A szőlő fitotechnikai műveletei
7. Talajmunkák
8. Tápanyag-gazdálkodás
9. A szőlő védelme
10. Szőlőfajták
11. A szőlő betakarítása
12. A borászat jelentősége
13. Borszőlőfajták
14. A borászati üzemek fajtái, felépítésük
15. A szőlő feldolgozása
16. A must és bor anyagai, mikroorganizmusok, fajélesztők
17. Az erjedés során bekövetkező változások
18. Az újborok kezelése, egyszerű pinceműveletek
19. Borbetegségek, borhibák
20. A borászati melléktermékek hasznosítása
21. Borismeret
22. Különleges minőségű borok
23. Bortörvény, Élelmiszertörvény, Hegyközségi törvény, Borkönyv, EU-elvárások
24. A borok tárolása, palackozása
25. Felhasznált szakirodalom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése