Oldalak

2015. június 20., szombat

Az iskolaszövetkezetekről...

Tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet - közölte a NAV. Az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos tanulóinak, hallgatóinak fizetését csak a 16 százalékos személyi jövedelem adó (szja) terheli, más járulékot nem vonnak le keresetükből.

A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződéssel teljes munkaidőben foglalkoztatott diák bére nem lehet kevesebb, mint a minimálbér (2015-ben 105 ezer forint/hó), részfoglalkoztatás esetén pedig a minimálbér arányos része. A legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben a munkabér nem lehet kevesebb a garantált bérminimumnál (2015-en 122 ezer forint/hó). 
Az adóhivatal közleményében beszámolt az egyszerűsített foglalkoztatásról, amelynek kapcsán elmondták, hogy a munkáltatónak ebben az esetben is van közteherviselési kötelezettsége mezőgazdasági, és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint.  
A NAV honlapján elérhető a Diákok nyári munkája 2015 című összefoglaló, amely a diákmunkák adózásának szabályai mellett az elektronikus ügyintézés lépéseit is tartalmazza, már a 14-18 évesek számára is.
   

Nincsenek megjegyzések: