Oldalak

2015. június 4., csütörtök

T A L L Ó Z Ó...

Csökken az éhezők száma a világon

Leginkább Európában és Közép-Ázsiában csökkent az éhezők száma a világon az elmúlt több, mint két évtizedben - ezt tartalmazza a FAO, a térségről közzétett első regionális jelentése.

Tápoldatok ellenőrzése...

Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az átfogó vizsgálat során 50 termékből csaknem minden másodiknál akadt valamilyen gond, a hivatal több termék esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el.
A megvizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél talált a Nébih beltartalmi hiányosságot. A szakemberek a jelölési követelményeket is vizsgálták és 6 terméknél találtak jelölési hibát. Összesen 24 termék nem felelt meg az előírásoknak. A hatóság a kifogásolt termékek esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el. 

Még szankciómentes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások beküldésének határideje június 1-jén lejárt, azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ügyfélszolgálatára érkezett kimagaslóan sok megkeresés miatt a hivatal június 5-e éjfélig szankciómentesen biztosítja a bevallás és módosítás lehetőségét. 

Védekezzen a monília ellen

A gyümölcsökön károsító moníliafajokról szóló videó itt tekinthető meg:

A földbizottságok létjogosultsága

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatában elismerte a földbizottságok létjogosultságát. Az Alkotmánybíróság hétfői nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a földbizottságok állásfoglalásainak felülbírálhatóságára vonatkozó egyes korlátozó rendelkezéseket.
Az Ab határozata deklarálja: van az a jogkör, amely alapján korlátozható a tulajdonjog a tulajdonváltásnál, és ez a jogkör a földbizottságokra van ruházva.
Az Alkotmánybíróság által előírtak szerint alakítják át majd az eljárásrendet és magát a törvényt is.

Nincsenek megjegyzések: