A Magyar Stand tematikája az egészséges élelmiszerek és az édesvíz kincs jelentőségét hangsúlyozza. A Milánói EXPO témája szempontjából az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO az egyik legfontosabb ENSZ szervezet, amely az éhínség megszüntetéséért („Zero Hunger”), a világ élelmezés-biztonságának javításáért dolgozik.
A szakminiszter felhívta a figyelmet arra, Magyarország komoly sikereket ért el az élelmiszer biztonság, a GMO elleni küzdelem területén. Hangsúlyozta továbbá, hogy a  magyarság egyedülálló kultúrát teremtett a Kárpát-medencében, amely az egész világot gazdagítja. Ezt jelenítik meg a hungarikumok, a magyarság csúcsteljesítményei. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 48 nemzeti értéket tartalmaz; köztük van a Zsolnay porcelán és kerámia. A Zsolnay-kút  ünnepélyes leleplezése azt az üzenetet hordozza, hogy Magyarország a víz országa. Az édesvíz a jövő biztosítéka.
Kiemelte: A helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség született meg Magyarországon. A helyi mezőgazdaság a lerövidített élelmiszer-ellátási lánccal összekapcsolva már önálló ágazattá vált; és egyre nagyobb a kereslet a termékei iránt. A termelői piacokon a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól. A helyi piacok ismertté válásával növekszik a kistermelők termékei iránti keresletet, ami egyre színesedő, kiegyensúlyozott kínálatot von maga után.
Eddig országosan 218 helyi termelői piac bejelentés történt. Az élelmiszertermelés egyre gazdaságosabbá válik. Mind a termelő, mind a fogyasztó számára előnyős, hogy a helyben történő értékesítéssel lerövidül a szállítási idő és távolság, hiszen ez kedvezően hat a termékek frissességére és az árra is.