Oldalak

2015. június 10., szerda

T A L L Ó Z Ó...

A vis maior bejelentés elektronikus felülete

2015. június 4-től az egységes kérelemhez kapcsolódó vis maior bejelentéseket csak elektronikus felületen lehet benyújtani.
Vis maior bejelentést akkor javasolt tenni, ha a 2015. évi egységes kérelemben megjelölt terület vonatkozásában vis maior esemény (például belvíz, jégkár, állatbetegség stb.) történt, és emiatt az ügyfél nem tudja teljesíteni a támogatás igénybevételéhez szükséges valamelyik feltételt, vagy már nem a korábban bejelentett növény található meg az adott táblán illetve a bejelentett állat elpusztult és pótlására nincs lehetőség.
További részletes tájékoztató a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján a http://www.mvh.gov.hu/MVHPortal/files/1045380_Egyseges_kerelem_vis_maior_kitoltes_es_benyujtas_felhasznaloi_kezikonyvpdf linken olvasható

A növényvédő szerekről...

A növényvédő szerek perzseléséről szóló videó itt tekinthető meg:

Évente 100 kilónyi élelmiszert dobnak ki háztartásonként

Magyarországon háztartásonként évente átlagosan mintegy száz kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki - mondta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. Cseh Balázs közlése szerint Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ebből 400 ezer tonna a lakossági élelmiszerpazarlás.

Nem mindegy, hogyan öntözzük növényeinket

A nagy melegben nincs is annál kellemesebb és hasznosabb, mint amikor kedvenc locsolókannánkkal sorra járjuk növényeinket, és igény szerint megöntözzük őket.
http://www.sokszinuvidek.hu/kertunk-portank/5376-Nem-mindegy,-hogyan-öntözzük-növényeinket

Támogatják a családi gazdaságok gabonatárolóinak építését

A kormány támogatja a kis és közepes családi gazdaságok gabonatárolóinak építését, mivel csökkenteni szeretné piaci kitettségüket - mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt aláhúzta: a kisebb gazdaságok megfelelő tároló, valamint korszerű, energiahatékony szárítókapacitások nélkül azonnali eladási kényszerben vannak, így fokozottabban kitettek a kedvezőtlen piaci hatásoknak.  

Milánói Világkiállítás

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a Nemzeti Vidékstratégiánkban a többfunkciós mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás alapjait tettük le, amely úgy állít elő értékes, szermaradvány-mentes, egészséges és biztonságos élelmiszereket,
valamint helyi energiát és egyéb nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajaink minőségét, az ivóvízbázisainkat, az élővilágot, a tájat és benne az embert, közösségeit és kultúráját – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Milánói Világkiállítás megnyitó ünnepségén. 

FM pályázati felhívás

Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint a minisztérium szakmai felügyelete alá tartozó, agrárgazdasági területen működő – alapanyag-termeléssel, élelmiszer-feldolgozással és -szolgáltatással foglalkozó – szervezetek számára a szaktárca idén is pályázatot írt ki. A pályázati felhívás a Földművelésügyi Értesítő 2015. június 3-án megjelent hivatalos lapjában olvasható.
A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére 2015. október 15-éig nyújthatók be a pályázatok.

Nincsenek megjegyzések: