Oldalak

2015. június 6., szombat

Támogatják a családi gazdaságok gabonatárolóinak építését

A kormány támogatja a kis és közepes családi gazdaságok gabonatárolóinak építését, mivel csökkenteni szeretné piaci kitettségüket - mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt aláhúzta: a kisebb gazdaságok megfelelő tároló, valamint korszerű, energiahatékony szárítókapacitások nélkül azonnali eladási kényszerben vannak, így fokozottabban kitettek a kedvezőtlen piaci hatásoknak. Ezért ösztönzik a családi gazdaságok együttműködését maximum 5000 tonna tárolókapacitású új terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére, illetve a meglévők technológiai fejlesztésére - tette hozzá.
A közlemény szerint a támogatás lehet vissza nem térítendő juttatás, kamattámogatás az alaptámogatás maximum 10 százalékáig, de bizonyos beruházások esetében előleg is igénybe vehető.
Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg egyéni beruházások esetén 645 ezer euró (mintegy 190 millió forint), kollektív beruházások esetén pedig 3,2 millió euró. Az alaptámogatás mértéke - a közép-magyarországi régió kivételével - 50 százalékos. (f_mti)

Nincsenek megjegyzések: