A 218 ezer hektáron elvetett árpa 15 százalékát betakarították. A termény hozama országosan nagy eltéréseket mutat, vannak öt-hat tonnás hektáronkénti eredmények is, az eddig  betakarított területeken az előzetes becsléssel megegyezően 4,3 tonna az átlagtermés.
A búza aratása jövő héten kezdődik a déli megyékben, a vetésterülete 1 millió 39 ezer hektár, ez az egy évvel ezelőttinél 60 ezer hektárral kevesebb. Búzából a tavalyi
A malmi búza igény 1,2 millió tonna, ugyanennyi a takarmányigény, így több mint 2 millió tonna export árualap képződhet.
A 43 ezer hektáron termesztett rozsból közepes termésátlaggal, hektáronként 2,9 tonnával számolnak.
A tritikálét 129 ezer hektáron termesztik, várt termésátlaga hektáronként 3,85 tonna. Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 207 ezer hektár, hatezer hektárral alacsonyabb, mint egy éve, a tavalyi hektáronkénti 3 tonnás rekordtermést idén nem fogják megismételni, mennyisége az előzetes becslések szerint hektáronként 2,5 tonna lesz.
Az árak a világpiaci árakat követik Magyarországon. Január közepétől csökkent a gabona ára 10-15 százalékkal, majd június elején megállt, az utóbbi napokban kis növekedés volt. A tőzsdei kötések szerint a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként a legközelebbi szállításra, egy éve ez 46 200 forint volt. A takarmánybúza ára jelenleg 45 300 forint tonnánként, ez csaknem azonos az előző évivel. A takarmánykukorica 41 600 forint tonnánként, egy éve ez 46 ezer forint volt.