A földimandula, más néven
mandulapalka vagy tigrisdió nem csonthéjas, nem fán terem és semmi köze a
valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt
növekedő gyökerében 6–25 mm átmérőjű gumót növeszt. A földimandula egy részét
gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen
vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák,
csomagolják és értékesítik. Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén
igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. A földimandula íze édeskésen
mandulás. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is. Talán
roppanósabb, mint a mandula, de íze kevésbé karakteres. Gluténmentessége és
könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők,
emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. A gyomor- és
epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek
szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint,
sok ásványi anyagot, magas vas-, magnézium-, foszfor- és kalciumtartalma van.
Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos
kiegészítő fehérjeforrás, továbbá vegánoknak húspótló élelmiszer lehet. Számos
enzimet, fitohormont, flavonoidot is tartalmaz, ami az érfalakat stabilizálja
és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése