Oldalak

2019. január 12., szombat

A földimandula avagy tigrisdió...


A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió nem csonthéjas, nem fán terem és semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt növekedő gyökerében 6–25 mm átmérőjű gumót növeszt. A földimandula egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik. Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. A földimandula íze édeskésen mandulás. Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, liszt­ként is. Talán roppanósabb, mint a mandula, de íze kevésbé karakteres. Gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt lisztérzékenyek, roboráló diétán lévők, emésztőszervi és bélműködési zavarokkal küzdők is fogyaszthatják. A gyomor- és epebetegek egyik hasznos tápanyagforrása lehet, rosttartalma a cukorbetegek szervezetét is támogathatja. Gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, magas vas-, magnézium-, foszfor- és kalciumtartalma van. Fehérjetartalma magas és aminosav-összetétele is kiegyensúlyozott, hasznos kiegészítő fehérjeforrás, továbbá vegánoknak húspót­ló élelmiszer lehet. Számos enzimet, fitohormont, flavonoidot is tartalmaz, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben.

Nincsenek megjegyzések: