Oldalak

2019. január 29., kedd

T A L L Ó Z Á S...

Agrár- és élelmiszerinformatikai képzés

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a közelmúltban írt alá a Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.

Hungarikumok...

A kiteljesedés időszakát követően a hungarikummozgalomnak a következő években meg kell újulnia. A hungarikumok a helyi közösségek és a nemzet egészének identitását erősítik.
Az értéktár 2017-re közel teljessé vált, de az ehhez kapcsolódó további feladatok még sok munkát adnak a következő évekre. Az élelmiszer-gazdaságot érintő 24 hungarikum pontos leírását itt találja az olvasó.

Gazdaság átadás-átvételi kérdőjelek...

A szektort alaposan ismerők egyre hangosabban kongatják a vészharangot, mert az árutermelő gazdaságok döntéshozói lassan kiöregszenek: közelítik a nyugdíjkorhatárt vagy akár már túl is lépték, és hiányoznak azok a szakemberek, akik a helyükre léphetnének.
A gazdaságátadásra vonatkozó kérdést generációs bontásban vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt 5 évben az Y generáció volt, az elkövetkező 5 évben pedig a Baby Boomer generáció lesz a legérintettebb ezen a területen. Az X generáció mindkét időtávlatban a legkevésbé érintett. Jelzésértékű az is, hogy a Baby Boomerek nagyobb arányban (34%) tervezik a gazdaság átadás-átvételt a következő 5 évben, mint az X és az Y generáció együttesen (31%).
Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány letölthető az alábbi linkről. (f: agroinform.hu)

Földszerzési kiskapuk...

Amint az közismert, a földforgalmi törvény 2014 óta számos nyilatkozat megtételére kötelezi azokat, akik mező- és erdőgazdasági föld tulajdonjogát megszerzik. E szerzési feltételek, illetve vállalások betartását a járási hivatalok ellenőrzik. Most végre következményei is lesznek annak, ha valaki csak ígérgetett. De így is maradtak kiskapuk a földszerzésre. 
De így is maradtak kiskapuk a földszerzésre. Most megbûnhõdnek azok, akik a földvásárláskor felelõtlen vállalásokat tettek!:

Jelentkezés vándortábori foglalkozásokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak majd, ügyelve a fenntarthatóságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, az erdészeti erdei iskolák pedig szemléletformáló programokat is kínálnak a résztvevőknek. A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes január 28-tól figyelni a www.vandortabor.hu weboldalt.

Nincsenek megjegyzések: