Cseresznyefát hazánk minden gyümölcstermő vidékén, kertekben, szőlők között egyaránt találunk. Ültetvényben gazdaságosan csak a számára alkalmas termőhelyi körülmények között termeszthető. Jó termőhelyei a kedvező talajadottságú, meleg domboldalak, lankás területek. Különösen a talaj levegőtlenségére érzékeny, így a nagyon kötött talajokat, a pangó talajvizet a telepítésnél kerülni kell. A cseresznye Magyarországon is az egyik legkedveltebb kora nyári
gyümölcs. Leginkább nyersen fogyasztják, de süteményekbe is bele lehet
dolgozni, levest, és mint szinte minden cukros gyümölcsből, bort és
pálinkát is lehet belőle készíteni. Hűtve
két-három napig, ideális páratartalom mellett egy hétig tárolható, a
szárával együtt. Jól bírja a mélyhűtést, az értékes vitaminjait is
megőrzi, magozva természetesen kevesebb helyet foglal. Befőzéssel is
tartósítható, de vitaminjainak nagy részét elveszti.
videó: https://www.youtube.com/watch?v=n0EKxLWzWHo
videó: https://www.youtube.com/watch?v=n0EKxLWzWHo
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése