Nagyításhoz kattintson a képre
A FAO adatai szerint a Föld területéből mintegy 75 866 négyzetkilométeren termesztenek szőlőt. A termés körülbelül 71%-ából bort készítenek, 21%-át friss gyümölcsként adják el, továbbá 2%-ot aszalnak meg mazsolának. Jelenleg mintegy 8–10 000 fajta borszőlőt termesztenek szerte a világon.
Ezeket többféleképpen csoportosítjuk: egyrészt megkülönböztetjük az
oltványról nevelt szőlőket a direkt termő fajtáktól, másrészt vörös,
illetve rozéborokat adó, lila héjú gyümölcsöket termő fajtákat a
fehérborokat adó, zöld, illetve sárga héjú változatoktól. Magyarország a szőlő termeszthetőségének északi határán fekszik, mert a
fajták csak kb. -15 C°-ig fagytűrők. E körülmény miatt nálunk a szőlő
csak bizonyos művelésmódokon, megfelelő termőhelyeken termeszthető
eredményesen.
Ismerd meg és vegyél részt az Agrárium Klub szerkesztésében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése