Oldalak

2019. június 17., hétfő

Emlékezés az elődökre...

Török János (1907 - 1969)

Török János (1907.május 17 - 1969. június 17) állatorvosdoktor, egyetemi tanár, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem anatómiai, illetve állatbonc- és élettani tanszékén vezető (1954–1959), majd a mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola állatbonc- és élettani tanszékvezető professzora 1959-tő l 1969-ig.

1925-ben iratkozott be a M. kir.Állatorvosi Főiskolára, ahol 1928-ban állatorvosi oklevelet, majd 1930-ban állatorvos-doktori fokozatot szerzett. Ugyanezen év januárjától Zimmermann Ágoston professzor gyakornoka, majd tanársegéde lett. 1934 júliusától a belgyógyászati tanszék tanársegéde Marek József, majd Mócsy János mellett.

1954-ben meghívás útján a Gödöllői Agrártudományi Egyetem állattenyésztési, majd a mezőgazdaság-tudományi karán az anatómiai, illetve az állatbonc és élettani tanszéket vezette.
A mezőgazdasági akadémiák újbóli felállításakor saját kérésére a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia, majd Mosonmagyaróvári Agrártudományi Föiskola  állatbonc- és élettani tanszékét vette át, és vezette elhunytáig.

Munkássága során a tenyészbénaság és a ragadós száj- és körömfájás leküzdésében,  végzett eredményes munkát.  Kutatásaiban első sorban tenyésztési és tartási témákkal foglalkozott, mintegy 40 cikke jelent meg különböző szaklapokban.
Török János elsősorban oktató- és nevelő tanár volt, a tudomány gyakorlati alkalmazására, tudományszeretetre, hivatástudatra nevelt.

Munkájáért a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója, a Munka Érdemrend arany fokozata, a Munka Érdemérem kitüntetéseket kapta. A mosonmagyaróvári akadémia 150 éves fennállásának jubileuma alkalmával a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki.

Nincsenek megjegyzések: