Hazánk az őszibarack előfordulásának északi határán található, tradicionális termőhelyei a Balaton-felvidéken, a Budai hegyvidéken, a Mátraalján és a Mecsekalján alakultak ki. Az őszibarack az enyhébb éghajlatot kedveli, mérsékelt és elég hosszú
ideig tartó téli hideggel. Általában csak a legjobb szőlővidékeken lehet
gazdaságosan termelni.
Hazánkban, egyes vidékeket kivéve mindenütt megterem. Az őszibarack
termeléshez a nyári hónapokban (július-augusztus) 20-24 °C
középhőmérsékletre van szükség. A budai hegyekben, a Balaton-felvidéken, vagy a Mecsek
déli oldalában a napfénytől jól besugárzott területeken, még a késői
fajták is beérnek. Fontos, hogy a téli nyugalmi időben huzamosabb ideig
7 °C alatti hőmérsékletre van szüksége, de rövidebb ideig a −16 – −20 °C
sem ártalmas.
Nagyon elterjedt nézet, hogy az őszibarack a száraz, szegényebb talajt
kedveli. Ez nem így van, mert az őszibarack a legkülönb féle talajokon
is sikeresen termeszthető, de a talaj minőségétől függ a fa
terméshozama, és minősége is. Fontos tudni, hogy az őszibarackot nem
szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban. A talajuntság miatt még a leggondosabb kezelés mellett is rosszul fejlődik. Ilyen esetben legalább 4 évig pihentessük a talajt.
Gyümölcse, az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz. A legfinomabb nyári szomjoltó, a gyümölcsök királynője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése