Oldalak

2011. augusztus 10., szerda

A burgonya betakarítása, a termés tárolása

A burgonyát akkor szedjük fel, ha a betakarítást a gumók nagysága gazdaságossá teszi. A foszlós héjú újburgonya hosszú idő át nem tartható el. A raktározásra kerülő burgonyát éretten kell felszedni. Az érett krumpli levelei leszáradtak szára azonban még zöld, a gumók leválnak és a földben maradnak. A burgonyát lehetőleg kötött talajon és száraz időben szedjük. A burgonyaszedő gépek csak akkor dolgoznak jól, ha előzetesen száratlanítottunk. A gumók kiszedésére különböző teljesítményű gépek álnak rendelkezésre. A kiszedett burgonyát prizmában tároljuk, vastagon szalmával takarjuk, hogy szikkadhasson.
Lombbetakarítás eljárásai: fizikai (perzseléses), mechanikai (szárzúzás), kémiai, kombinált. Tartós tárolás opt. hőmérséklete 4-7 C°. Tárolás alatt i veszteség forrásai: hajtás romlás, apadás (légzés, párolgás). 15 t% talajnedvesség tartalomig végeznek jó minőségű munkát a betakarítógépek. Átlagos tárolási vesztesége 200 napos tárolás alatt korszerű tárolási technika mellett 10-15 %.
A biológiailag betakarításra érett burgonya jellemzői: lomb leszárad, kihúzva a szárról a gumó leszakad, szár zöld, héj parás, a csúcson se válik le. A vegyszeres lombtalanítás ideje a biológiai érettségben van.

Nincsenek megjegyzések: