A burgonyát akkor szedjük fel, ha
a betakarítást a gumók nagysága gazdaságossá teszi. A foszlós héjú újburgonya
hosszú idő át nem tartható el. A raktározásra kerülő burgonyát éretten kell
felszedni. Az érett krumpli levelei leszáradtak szára azonban még zöld, a gumók
leválnak és a földben maradnak. A burgonyát lehetőleg kötött talajon és száraz
időben szedjük. A burgonyaszedő gépek csak akkor dolgoznak jól, ha előzetesen
száratlanítottunk. A gumók kiszedésére különböző teljesítményű gépek álnak
rendelkezésre. A kiszedett burgonyát prizmában tároljuk, vastagon szalmával
takarjuk, hogy szikkadhasson.
Lombbetakarítás eljárásai:
fizikai (perzseléses), mechanikai (szárzúzás), kémiai, kombinált. Tartós
tárolás opt. hőmérséklete 4-7 C°. Tárolás alatt i veszteség forrásai: hajtás
romlás, apadás (légzés, párolgás). 15 t% talajnedvesség tartalomig végeznek jó
minőségű munkát a betakarítógépek. Átlagos tárolási vesztesége 200 napos
tárolás alatt korszerű tárolási technika mellett 10-15 %.
A biológiailag betakarításra
érett burgonya jellemzői: lomb leszárad, kihúzva a szárról a gumó leszakad,
szár zöld, héj parás, a csúcson se válik le. A vegyszeres lombtalanítás ideje a
biológiai érettségben van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése