Oldalak

2011. augusztus 3., szerda

Cégtelefon és adózás 2011-ben...

A cégek, szervezetek által igénybevett telefonszolgáltatás (cégtelefon) magáncélú használata, mint egyfajta nem pénzben adott jövedelem után a személyi jövedelemadó (Szja) törvény szerint a cégeknek már évek óta adót kell fizetniük. Az egységes adókulcs bevezetésével összefüggésben a személyi jövedelemadó (Szja) törvényben 2011-től megváltoztak a nem pénzbeli juttatásokra vonatkozó rendelkezések. A változások a cégtelefon magáncélú használatával összefüggő adókötelezettséget is érintik.
Hírlevél feliratkozás
Feliratkozom a témához kapcsolódó ingyenes hírlevélre:
Milyen a legutóbbi hírlevél?

A természetbeni juttatás fogalma megszűnt, de nem változott meg az adóztatás elve, nevezetesen, hogy a korábban természetbeni juttatásnak nevezett nem pénzbeli jövedelmek - ilyennek minősült a cégtelefon magáncélú használata is - egy részénél a közterheket továbbra is az ilyen jövedelmet juttató cégnek, szervezetnek (a törvény szóhasználatában a kifizetőnek, illetve munkáltatónak) kell megfizetnie. Fontos változás azonban, hogy az említett juttatók ezt a kötelezettséget csak az olyan juttatások esetében teljesíthetik, amelyekről a Szja törvény kifejezetten a kifizető adókötelezettsége mellett adható juttatásként rendelkezik (megszűnt a Szja törvény korábbi 69.§ (1) bekezdésének d) és e) pontja szerint "csomagban" szabályozott kedvezményezett juttatások lehetősége). Ez azt jelenti, hogy ez évtől nem érdemes a törvény szerint a kifizető adókötelezettsége mellett adható juttatáskén nem nevesített juttatást adni, még akkor sem, ha minden munkavállalónak azonos feltétel szerint járna, mert az ilyen juttatás utáni személyi jövedelemadót (adóelőleget) a juttatásban részesülő magánszemély fizeti, és a magánszemélyt, valamint a munkáltatót/kifizetőt egyaránt terheli a tb- vagy eho-fizetési kötelezettség.

A kifizető adókötelezettsége mellett adható juttatásokra vonatkozó közös szabályokat (az adóalap meghatározását, az eljárást) a 2011. január 1-jétől hatályos Szja törvény 69. § tartalmazza, az egyes juttatásokról - köztük a cégtelefon magáncélú használatáról - a 70. §-a, illetve a kedvezményezett béren kívüli juttatásokról a 71. §-a rendelkezik.
forrás: Kalkulátor.hu, 2011.07.28, Surányi Imréné

Nincsenek megjegyzések: