Oldalak

2011. augusztus 4., csütörtök

Ismét a vis maiorról...

Talán sokak figyelmét már elkerülte, hogy 44/2007. (VI. 8.) FVM rendeletben szabályozott eseteken túl vis maiornak tekintendő az MVH 48/2009. (IV. 22.) számú közleménye szerint a területalapú támogatások esetében a közcélra, illetve közérdekből igénybevett ingatlanon végzett egyes tevékenységek által okozott kár is.
Melyek lehetnek ezen tevékenységek ?
A villamos energia ellátás biztonsága, valamint a folyamatos villamos energiaszolgáltatás, továbbá a földgáz-termelésben használt vezetékekhez való szabad hozzáférés, valamint egyéb közcélú, közérdekű tevékenységek biztosítása érdekében lehetséges, hogy az arra jogosult szervek [pl. Országos Villamostávvezeték Zrt. (Ovit), Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL), stb.] közcélú hálózat, nagyfeszültségű távvezetékek idegen ingatlanon történő építése, karbantartása, felújítása, üzemzavar megelőzése-, elhárítása; gázelosztó vezeték létesítése, üzemeltetése, továbbá a szállító-, elosztó- és célvezetékek, illetve tárolók biztonsági övezetének javítása, karbantartása, továbbá egyéb közérdekű, közcélú tevékenységek ellátása céljából különböző jogokat (vezeték-, használati-, vízvezetési- és bányaszolgalmi jog, stb.) gyakoroljanak.
E közcélból, illetve közérdekű célból gyakorolt jogok együtt járnak idegen ingatlan tulajdon és használati jogának akadályozásával vagy korlátozásával, és az ilyen más célú földhasznosítási tevékenységek kapcsán a területalapú támogatásokban részt vevő termelők (ügyfelek) tulajdonában, illetve használatában álló ingatlanokon is különböző mértékű károkozások következnek be. A károkozás olyan mértékű is lehet, amelynek következtében a termelők önhibájukon kívül az érintetett területek tekintetében egy-egy gazdálkodási évben, nem tudják a területalapú támogatásokra irányadó jogszabályok előírásait betartani.
A vis maior esemény elismerése iránti kérelmet a vis maior esemény bekövetkezésétől számított harminc napon belül az MVH e-kerelem.mvh.gov.hu internetes honlapján található elektronikus űrlap kitöltő szolgáltatás segítségével benyújtani.
Csatolandó mellékletek:
  • A közcélból, illetve közérdekű célból jogot gyakorló szervezettel (Ovit, MOL, stb.) kötött szerződés hiteles másolata, mely tartalmazza a károsodott terület nagyságát.
  • Vázrajz, melyen pontosan fel van tüntetve a vezeték nyomvonala és a káresemény helye.
A kérelmet az MVH bírálja el. A feltételek teljesítését az MVH helyszíni szemle során ellenőrizheti, ilyen esetben a szemlén történő részvétel céljából megkeresi a kérelmezőt. (F. Magyar Agrárkamara)

Nincsenek megjegyzések: