Oldalak

2011. augusztus 5., péntek

A kukorica betakarítása, a termés kezelése, tárolása

A takarmányozásra termesztett kukorica betakarítása a biológiai érés után kezdődhet: a szemtermésbe a tápanyagok beépülése befejeződik. Látható jelei: a szem csíra felőli részén fekete réteg, a szem 20-25 % nedvességtartalmú. A betakarítás idejét, módját a tárolás befolyásolja.
a kukorica tárolásának módjai:
1. Csöves tárolás: kisüzemi gazdálkodás, góréba tárolták.
2. Száraz szemestárolás: 14-15 % nedv.tart. mellett tárolható, a betakarítás     14,5 %-nál nagyobb nedv.tartalomnál történik. Tárolás előtt mesterséges szárítás. Túlszárítás esetén a külső réteg repedezik, a penészgombák megtelepedhetnek rajta, ill. az olaj könnyen avasodik, így a takarmányértéke romlik. Egyenletes szárítás: óránkénti nedvesség-elvonás 2-3, utána max. 1-2 %, vagy szakaszos szárítás, vagy szárítás + szellőztetés.
3. Szemtermés nedves tárolása: feltétele és igénye:
- 30-35 % nedv.tartalmú szemtermés betakarítása
- a beszállított szemtermés 95-98 % tisztaságú legyen
- a szemtermés tárolás előtti darálása
- légmentes tárolótér kialakítása.
Biológiai éréskor, ha 30-35 %-os a nedv.tartalom, a légzés folytatódik, amelyhez a szükséges oxigént a kukorica a zárt tárolótérből felhasználja. Az oxigén helyét a légzés során felszabaduló CO2 és a víz tölti ki, ami a légzést és az aerob folyamatokat leállítja. 15-25 °C közötti hőmérsékleten a kívánatos tejsavas erjedés játszódik le. Az erjedési veszteség kb. 2,5 %. Az így tárolt kukorica takarmányértéke jó, a hízó sertések és a hízó szarvasmarhák takarmányozására használható.
4. A szemtermés tartósítása: tartósítószerekkel történik: propionsav, hangyasav, ecetsav, szorbinsav, tejsav, citromsav. Tart.szerrel 28-30 % nedvességű kukorica tartósítható. A szemes kukorica felületére kell a tart.szert permetezni, a magba behatolva az elöli a csírát, meggátolja a légzést és az enzimatikus folyamatokat. Elpusztítja a mikroorganizmusokat, megakadályozza ezáltal a rothadást, az erjedés megindulását. Előnye a módszernek, hogy erjedési veszteség nincs. Az így tartósított kukoricát a hízó sertések és marhák takarmányozására lehet felhasználni. Hátránya, hogy a tart.szerek drágák.
5. A CCM (szem-csutka keverék) betakarítása, tartósítása: a csőről a szemmel együtt a csutkának kb. a 60 %-át betakarítjuk. A csutka teljes mennyisége azért nem takarítható be és keverhető a szemhez, mert az ilyen keveréknek nagy a rosttartalma és romlik az emészthetősége. A sertések takarmányozásánál pl. megengedhető az 5 %-os nyersrosttartalom, mert az ilyen értéknél még nem romlik a takarmány emészthetősége. A betakarítógépeknél gyakori az a beállítás, amikor a csutka felét fogja fel a CCM rosta, a másik felét pedig kihullatja. Ekkor a keverék a teljes szemtermésből és a csutkatermés közel feléből áll. A csőtermés tömegének 80-85 %-a szem, 15-20 %-a csutka, így a keverékben 90 %-nál nagyobb arányt képez a szem. CCM tartósításra 30 % nedvességtartalmú keverék a legmegfelelőbb. Mivel a csutkának majdnem kétszer nagyobb a nedvessége, mint a szemnek, a kívánt érték 26-28 %-os szemnedvesség-tartalommal érhető el.
CCM betakarítási változat ajánlható:
- az ország olyan részein, ahol megkésve érik a kukorica és gyakoriak a korai fagyok,
- ahol a késői vetés miatt nagy a betakarításkor a kukorica nedv.tartalma
- ahol a nedves etetési technológiára felkészültek.
A CCM tartósítása erjesztéssel történik. Ehhez a CCM keveréket kalapácsos darálóval össze kell zúzni.
6. A csuhéleveles kukoricacső-zúzalék (LKS): a csőtermést (szem + csutka) a csuhét és a levél kis hányadát takarítjuk be, ill. ezek zúzaléka kerül a keverékbe. Így 30-40 %-kal nagyobb a betakarított szárazanyag-tömeg. Növekszik az emészthető tápanyagtömeg is kb. 15-20 %-kal. A nagy rosttartalom miatt azonban csak kérődző állatok takarmányozására használható fel.
A kukoricát a biológiai érést követően 35-38 %-os szemnedvesség-tartalomnál lehet betakarítani. Ehhez csőtörő adapterrel felszerelt szecskázógép szükséges. A szecskahossznak 10-20 mm-nek, a csutkazúzaléknak 10 mm-nél kisebbnek kell lenni. Fontos, hogy a gép a szemeket is törje szét. Az erjesztés és a tartósítás a CCM keverékhez hasonlóan történik.

Nincsenek megjegyzések: