2011. augusztus 6., szombat
A szójatermesztés jelentősége
A hüvelyesek közt a szója azzal
tűnik ki, hogy fehérjéje (36 %) biológiailag teljes értékű, azaz a legfontosabb
aminosavak vannak benne (lizin, cisztin, valin). Az emberi táplálkozásban az
állati fehérjék pótlására alkalmazzák, Nyers zsír tartalma 18 %. Olaja félig
száradó 100 %-ban emészthető kitűnő étkezési olaj. A szója a lecitin leggazdagabb
növényi forrása, továbbá tartalmaz A-provitamint, D-, B-, E vitamint.
Termőterülete sohasem volt igazán számottevő. A világon a szója vetésterülete
37,7 millió ha. Nálunk csak kedvező fekvésű területen termeszthető (párás
folyóvölgyek, üde fekvésű talajok, öntözésre berendezett gazdaságok). A szója
fajták száma igen nagy igényük eltérő. Magnak nálunk csak a rövid
tenyészidejűek termeszthetők, mert csak ezek érnek meg biztosan. 4 érési
csoport: - igen korai (90-100 nap tenyészidő), - korai (100-115), - közepes
érésű (120-135), - későn érő (130-145).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése