Oldalak

2011. augusztus 6., szombat

A szójatermesztés jelentősége

A hüvelyesek közt a szója azzal tűnik ki, hogy fehérjéje (36 %) biológiailag teljes értékű, azaz a legfontosabb aminosavak vannak benne (lizin, cisztin, valin). Az emberi táplálkozásban az állati fehérjék pótlására alkalmazzák, Nyers zsír tartalma 18 %. Olaja félig száradó 100 %-ban emészthető kitűnő étkezési olaj. A szója a lecitin leggazdagabb növényi forrása, továbbá tartalmaz A-provitamint, D-, B-, E vitamint. Termőterülete sohasem volt igazán számottevő. A világon a szója vetésterülete 37,7 millió ha. Nálunk csak kedvező fekvésű területen termeszthető (párás folyóvölgyek, üde fekvésű talajok, öntözésre berendezett gazdaságok). A szója fajták száma igen nagy igényük eltérő. Magnak nálunk csak a rövid tenyészidejűek termeszthetők, mert csak ezek érnek meg biztosan. 4 érési csoport: - igen korai (90-100 nap tenyészidő), - korai (100-115), - közepes érésű (120-135), - későn érő (130-145).

Nincsenek megjegyzések: