Oldalak

2010. december 6., hétfő

Gabonavita...

Állóháborúvá fajult gabonavita
2010. december 04., Forrás: MTI

Azonnali szállításra felszólító és kötbérrel fenyegető felszólító levelet kapott gabonakereskedőktől több ezer, elemi kárt szenvedett gabonatermelő, közvetlenül azután, hogy parlamentben megtörtént az úgynevezett vis maior ügyekben a termelőknek jogi kiskaput nyitó törvényjavaslat előterjesztése.

A Népszabadság a szombati számában azt írja: a tét 40-50 milliárd forint. Hozzáteszi: az első bírósági keresetek már elkészültek. A javaslat egyik jegyzője, Jakab István fideszes parlamenti alelnök a lapban „kíméletlen nyomásgyakorlásnak” nevezte a felszólítást, „amit az országban – valószínűsíthetően valamiféle egyeztetés nyomán – több térségben is szinte egy időben, több cégtől, azonos tartalommal kaptak meg az időjárás okozta káraik miatt elve súlyos veszteségeket szenvedő gazdák”. A feltételezést visszautasítja a Gabonaszövetség.

A lap emlékeztet arra, hogy a kormánypárti tervek szerint a jövő héten életbe lépő rendelkezés a korábban megkötött szerződésekre is érvényes lesz, ha a teljesítés, azaz a szállítás a törvény hatályba lépését követően esedékes.

Nincsenek megjegyzések: